Fx analizi

Dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından daha geleneksel makroekonomik politikalar benimsemesinin ardından azalan dış finansman baskıları ve makro ve finansal istikrar riskleri nedeniyle Türk bankacılık sektörünün görünümü “nötr”den “iyileşiyor”a revize edildi.

Fx analizi
Yayınlama: 26.06.2024
3
A+
A-

USD/TRY: Dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından daha geleneksel makroekonomik politikalar benimsemesinin ardından azalan dış finansman baskıları ve makro ve finansal istikrar riskleri nedeniyle Türk bankacılık sektörünün görünümü “nötr”den “iyileşiyor”a revize edildi. Pozitif habere karşın kalıcılı bir fiyatlama gözlenmezken, risk primimiz (5 yıllık CDS) de sınırlı yükselişine devam etti ve 282 seviyesinde günü tamamladı. Yurtdışı piyasalara bakıldığında, borsalarda kararsız bir görüntü yaşanırken, ABD Başkanı Joe Biden ve eski Başkan Trump'ın yarın gerçekleştireceği açık oturum öncesinde Dolar Endeksi (DXY) ve tahvillerde ise genel olarak net bir görüntü yok. Ayrıca Cuma günkü ABD'de açıklanacak PCE enflasyonu ve hafta sonu Fransa'da ilk tur seçimleri de önemli risk olayları olarak takip edilecek. Bugün ise veri takviminde ABD'de konut piyasası verilerinden, mayıs ayı yeni konut satışları takip edilecek. Yurt içinde ise yarın gerçekleşecek olan TCMB toplantısı öncesinde veri gündemi sakin gözüküyor. Fiyatlamalar tarafında ise Dolar/TL'de kısmi yukarı yönlü hareketlilik devam ederken, kur bu sabah 33,0 civarında hareket ediyor. Günün geri kalanının bu seviye civarında hareketler yaşanabilir.

EUR/USD: Avrupa'dan gelen son verilerin beklentileri karşılamaması, Fransa'daki seçim hareketliliği ve Fed üyelerinin ihtiyatlı yaklaşımıyla beraber Dolar endeksi (DXY) 105 seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ederken, parite dünü %0,2 geri çekilmeyle 1,0714 seviyesinde tamamladı. Euro bölgesinde, ECB Yönetim Konseyi Üyesi Olli Rehn, bu yıl iki faiz indiriminin daha makul olduğunu ve faizlerin 2025'te %2,25'e kadar düşürülmesinin makul olduğunu söyledi. Fed tarafında ise Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman, son verilerin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düştüğünü gösterse de henüz faiz oranını düşürme konusunda uygun olduğu noktada bulunmadıklarını belirtti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook da, enflasyon düşüşü konusunda kayda değer ilerleme sağlanınca faiz indiriminin bir noktada uygun olacağını belirtti. Bu hafta piyasanın odağında yarınki Biden – Trump Başkanlık tartışması, cuma günü açıklanacak ABD PCE verisi olacak. Hafta sonu da Fransa'da erken seçimin ilk oylaması yapılacak. Bu gelişmeler öncesinde paritede temkinli mod sürebilir ve parite 1,0770 – 1,0800 direnç bölgesinin altında kalabilir. Aşağıda ise 1,0665 ve 1,0610 sıralı destekler olarak izlenebilir.

XAU/USD: ABD tarafında faiz indirimi noktasındaki temkinli açıklamaların sürmesi ve jeopolitik risklerin belirgin bir fiyatlamaya yol açmamasıyla birlikte Ons Altın, dünkü işlem gününü %0,6 değer kaybıyla 2.320 seviyesinden tamamladı. FOMC üyelerinin devam eden ihtiyatlı açıklamaları değerli maden üzerinde baskı yarattığı söylenebilir. Yarın yapılacak olan Biden ve Trump'ın ilk Başkanlık tartışması ve cuma günkü PCE verisi volatilite yaratabilecek gelişmeler olarak takip edilecek. Teknik seviyelere bakıldığında ise 2.300 yakın desteğin kaybı halinde 2.275 hedef olabilir. Diğer yandan olası yükselişlerde 2.330 ve 2.355 sıralı dirençler konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.