FX analizi

Geçen hafta perşembe günü TCBM’nin likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla zorunlu karşılıklarda yaptığı değişiklikler ve YP kredilerdeki büyümeye getirilen sınırlama önemliydi.

FX analizi
Yayınlama: 27.05.2024
3
A+
A-

USD/TRY: Geçen hafta perşembe günü TCBM'nin likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla zorunlu karşılıklarda yaptığı değişiklikler ve YP kredilerdeki büyümeye getirilen sınırlama önemliydi. Alınan kararla piyasa faizlerinde kısmi yükselişler gözlendi. Alınan kararlar makro – istikrar ortamını desteklemesi açısından TL varlıklar için pozitif. Nitekim sermaye akımlarında olumlu akış devam ediyor. Bu kapsamda da TL'de reel değerlenme beklentileri devam edebilir. Bir süredir 32,20 civarında hareket eden Dolar/TL'de de mevcut sakin görüntünün sürebileceğini düşünüyoruz. Yurtiçinde bu sabah açıklanan güven endeksleri takip edilirken, perşembe günü mayıs ayı ekonomik güven endeksi ve nisan ayı dış ticaret dengesi verisi, cuma günü nisan ayı hizmet üretici fiyat endeksi ile bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri izlenecek.  Yurtdışında ise geçen hafta ABD'de açıklanan ve beklentilerden yüksek gelen veriler Fed endişelerini gündeme getirse de bunun sınırlı kaldığını, Nvidia'nın olumlu finansallarının destekleyici olmaya devam ettiğini izledik. Cuma günü ABD borsaları Nasdaq öncülüğünde primli kapattı. ABD 10 yıllık tahvil getirileri de %4,50 seviyesini aşamadı. Cuma günü %0,4 oranında gerileyen ve 104,7 seviyesinden kapatan Dolar Endeksi (DXY) bu sabah yatay seyrediyor. Bugün ABD borsaları kapalı olacak. Veri takviminde Cuma günü Fed'in yakından izlediği PCE verisi önemli. Ayrıca Avrupa'da enflasyon rakamları takip edilecek.

EUR/USD: ABD'de geçen hafta açıklanan ve iyi gelen verilere karşın piyasalarda Fed endişeleri kısa sürdü ve Cuma günü borsalar pozitif tarafta kapattı. Risk iştahının pozitife dönmesiyle Dolar endeksi düşüş kaydetti ve 105 seviyesinin altında günü tamamladı. Bu hafta ABD'de PCE verisi, Avrupa'da ise enflasyon verisi öne çıkıyor. ECB üyeleri haziran ayında faiz indirimine yönelik ilk hamlenin beklendiğini ancak sonraki dönemde olası faiz indirimleri için ihtiyatlı olunması gerektiğini bildirmişti. Bu kapsamda, PCE enflasyonu gibi Avrupa'da açıklanacak enflasyon verisi de yüksek oynaklık yaratabilir. Bugüne bakıldığında ABD piyasaları kapalı. Bu kapsamda, paritede sakin bir seyir gözlenebilir. Paritede 1,0800 – 1,0890 hareket alanı olarak takip edilebilir.

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta 2.325 – 2.450 seviyeleri arasında işlem gören Ons Altın haftanın son işlem gününü %0,2 yükselişle 2.334 seviyesinde kapattı. Haftayı ise %3,4 oranında kayıpla tamamladı. Geçen hafta iyi gelen ABD verilerine karşın Dolar'ın yükselişini sürdürememesi değerli madenin toparlanmasına neden olabilir. Ancak, cuma açıklanacak PCE enflasyonu verisi öncesinde anlamlı toparlanma gözlenmeyebilir. Bugün ise ABD piyasaları kapalı. Dolayısıyla, değerli madende hareketler sınırlı kalabilir. Ons Altında 2.325 – 2.350 kısa vadeli hareket alanı olarak takip edilebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.