FX analizi

ABD’de veriye bağımlılığın yüksek olduğu ortamda son gelen verilerin Fed’e yönelik faiz indirimlerini desteklemesi borsa endekslerine yönelik iştahı arttırdı.

FX analizi
Yayınlama: 20.05.2024
25
A+
A-

USD/TRY: ABD'de veriye bağımlılığın yüksek olduğu ortamda son gelen verilerin Fed'e yönelik faiz indirimlerini desteklemesi borsa endekslerine yönelik iştahı arttırdı. Fed üyelerinin temkinli açıklamalarına karşın borsalar yükselişle haftayı tamamladı. Dolar endeksi (DXY) ise %0,8 oranında geriledi. Bu hafta veri akışı yavaşlayacak ve daha çok ikincil öneme sahip veriler izlenecek. Diğer yandan, Fed üyelerinin açıklamaları ve son Fed toplantısının tutanakları açıklanacak. Yurtiçinde ise faiz değişikliği beklenmeyen TCMB toplantısı perşembe günü izlenecek. Geçen hafta, risk primimizi destekleyici adımların rakamlara ve fiyatlamalara daha belirgin şekilde yansıdığını izledik. TCMB rezervlerinde güçlü bir artış gözlemlerken, haftalık menkul kıymet istatistiklerinde TL varlıklara ilginin oldukça yüksek olduğunu gözlemledik. Kur Korumalı Mevduat'ta da gerileme sürerken, döviz kurlarında sakinlik devam etti. Bugün yurtdışı veri gündemi sakin. İçeride ise Kabine toplantısı ve Hazine ihalesi takip edilecek. Son olarak fiyatlamalara bakıldığında, Dolar/TL tarafında önemli bir değişiklik yok. Kurda 32,15 – 32,35 arasındaki yön arayışı sürüyor. Kurda mevcut görüntünün sürebileceğini düşünüyoruz. Bu arada İran Cumhurbaşkanı'nın helikopter kazasında hayatını kaybetmesi bugün öne çıkan gelişme olurken, İsrail'deki kabine değişikliği ve Suudi Arabistan kralının sağlık durumu ile ilgili haber akışları izleniyor. Fiyatlamalar tarafında Brent petrolde belirgin bir yükseliş yok. Değerli maden ise bu sabah %1 civarında yükseliş eğilimi gösteriyor.

EUR/USD: Son dönemde Fed yetkililerinin temkinli görüşlerine rağmen, açıklanan ABD verilerinin olumlu seyretmesi piyasa katılımcılarının risk iştahını artırdı. Dolar değer kaybetti, paritede yükseliş gözlendi. EURUSD haftayı %0,9 oranında primle kapattı. Bu arada ECB'den de bir miktar şahin açıklamaların gelmesi dikkat çekiciydi. Bu hafta ise veri akışı yavaşlarken, özellikle Fed'e yönelik faiz indirimlerinin tekrar gündeme gelmesiyle Dolar baskı altında kalabilir. Bu kapsamda, paritede de yükseliş isteği sürebilir. Teknik olarak, 1,0850 yakın desteğinin üzerinde kalınması durumunda 1,0945 hedefte kalabilir. Ara direnç ise 1,0905 civarında. Öte yandan, 1,0850 desteğinin altında 1,08 tepki gelebilecek destek olarak takip edilebilir.

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta 2.332-2.422 seviyeleri arasında işlem gören Ons Altın haftanın son işlem gününü %1,6 yükselişle 2.415 seviyesinde tamamladı. Fed üyelerinin faiz kararı konusunda temkinli açıklamalarına karşın Fed'e yönelik faiz indirimini destekleyen verilerin yanı sıra İran Cumhurbaşkanı'nın helikopter kazasında hayatını kaybetmesi, İsrail'deki kabine değişikliği ve Suudi Arabistan kralının sağlık durumu hakkında çıkan haberlerin jeopolitik riskleri gündeme getirmesiyle yükseliş ivmesinin sürdüren değerli maden bu sabah tarihi zirvesini yineledi. Şu aşamada değerli madende yükseliş isteğinin sürmesini beklerken, 2.425 yakın desteği korundukça 2.455 hedefte kalabilir. Sonraki destek ve direnç ise sırasıyla 2.390 ve 2.500 seviyelerinde.

Kaynak Ziraat Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.