FX analizi

ABD’de dün, nisan ayı TÜFE verisi takip edildi. Aylık bazda TÜFE artışı, Mart ayındaki %0,4’ten, Nisan ayında %0,3’e geriledi.

FX analizi
Yayınlama: 16.05.2024
3
A+
A-

USD/TRY: ABD'de dün, nisan ayı TÜFE verisi takip edildi. Aylık bazda TÜFE artışı, Mart ayındaki %0,4'ten, Nisan ayında %0,3'e geriledi. Böylelikle yıllık artışta aynı dönemler itibariyle %3,5'ten %3,4'e (son 4 ayın en düşük seviyesi) yavaşlamış oldu. TÜFE sonrasında Fed'e yönelik faiz indirim beklentileri tekrar yükseldi. Böylece riskli varlıklara yönelimle Dolar endeksi baskı altında kaldı ve günü %0,6 oranında düşüşle tamamladı. Bu sabah ise risk iştahı olumluyken, Dolar yatay seyrediyor. Bugünkü veri takvimine bakıldığında; ABD tarafında nisan ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Yurt içinde ise Merkez bankası tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayımlanacak. Son olarak fiyatlamalara bakıldığında Dolar/TL tarafında önemli bir değişiklik yok. Kurda 32,15 – 32,35 arasındaki yön arayışı sürüyor.

EUR/USD: ABD'de, veri yoğun haftada, dün TÜFE beklentilerin altında açıklandı. Veri sonrası Dolar Endeksi (DXY) 105 seviyesinin altına çekilirken , ABD 10 yıllık tahvil faizleri 15 puan geriledi. Faiz indirim beklentilerinin güçlendiği durumda 1,08 seviyesinin üzerindeki görünümünü güçlendiren paritede yükseliş takip edildi. Dünkü verinin ardından ABD'de bugün haftalık işsizlik maaşı başvuruları yakından izlenecek. Son veriler istihdam piyasasında kısmi soğumaya işaret etmişti. Son olarak paritede teknik seviyelere bakıldığında ise 1,0885 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1,0945 sıradaki direnç bölgesi olarak izlenebilir. Geri çekilme halinde ise 1,08 güçlü destek olarak öne çıkıyor.

XAU/USD: Dün piyasaların odağında olan ABD TÜFE verisi nisan ayında %0,3 artarak beklentilerin altında gerçekleşti. Enflasyondaki gerileme sinyaliyle birlikte Dolar Endeksi'ndeki (DXY) ve tahvil faizlerindeki belirgin geri çekilmenin sonucu olarak Ons Altın %1,2 oranında primlenerek günü 2.386 seviyesinden tamamladı. Veri sonrası bu yıl içerisinde yapılacak faiz indirimi beklentilerinin yükselmesi, değerli madendeki bir aylık düşen trend hareketini sonlandırdı. ABD'de son verilerin fiyat baskılarının azalabileceğine işaret etmesiyle Fed'e yönelik faiz indirim beklentileri sürebilir ve Ons Altın tarafında yükseliş isteği devam edebilir. Teknik olarak kanal üst bandı olan 2.360 seviyesi destek olarak takip edilebilir. Yukarıda ise 2.420 civarı direnç olarak izlenebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.