Fransa’nın yeni sağcı başbakanı göreve başlarken muhalefet öfkeli

Paris, 6 Eylül (Hibya) – Fransa’nın yeni sağcı başbakanı Michel Barnier göreve başlarken muhalefet öfkeli.

Fransa’nın yeni sağcı başbakanı göreve başlarken muhalefet öfkeli
Yayınlama: 06.09.2024
2
A+
A-

AB'nin eski Brexit müzakerecisi Barnier, Emmanuel Macron'un kendisini “ülkenin hizmetinde birleştirici bir hükümet” kurması için atamasından birkaç saat sonra göreve başladı – ani seçimden sonra iki ay süren siyasi felce son verme girişimi.

73 yaşında, modern Fransa tarihinin en yaşlı başbakanı olan Barnier, ilk görevinin “şehirlerimizde, mülklerimizde ve kırsalda çok yaygın olan zorluklara, öfkeye, terk edilmişlik ve adaletsizlik hissine elimizden gelenin en iyisini yaparak yanıt vermek” olduğunu söyledi.

Hükümetin önceliğinin eğitim, güvenlik ve göçü kontrol etmek olacağını söyledi.

Barnier'in atanması, şimdi onu bir güvensizlik önergesiyle devirmeye çalışacak olan sol tarafından dehşetle karşılandı.

Tartışmalı bir şekilde, Macron, Barnier'i iktidarda tutmak için Le Pen'in National Rally partisine güveniyor gibi görünüyor. Le Pen'nin partisi Perşembe günü Barnier'i otomatik olarak reddetmeyeceğini ve parlamentodaki ilk konuşmasında nasıl bir program ortaya koyacağını bekleyip göreceğini belirtti.

Öte yandan Fransız Sosyalistlerinden Olivier Faure, partisinden hiç kimsenin Michel Barnier liderliğindeki bir hükümete katılmayacağını ve Barnier'in aşırı sağa bağımlı olduğunu savundu.

Fransız Yeşiller'den Marine Tondelier, aşırı sağcı Ulusal Birlik seçmenlerine bir mesajı olduğunu söyleyerek “Marine Le Pen'e oy verip günlük hayatınızı iyileştireceğini düşünen sizler, sizi ne kadar aldattığını biliyorsunuz. O, sizin çıkarlarınıza hizmet edecek bir NFP [Yeni Halk Cephesi] başbakanından ziyade, güçlülere hizmet edecek sağcı bir başbakanı tercih etti,” dedi.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.