Fidan’ın Çin ziyareti ikili işbirliğine katkı sağlıyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3-5 Haziran tarihleri arasında Çin’e resmi bir ziyarette bulunması için davet edildi. Bu ziyaret, Fidan’ın geçen yıl dışişleri bakanı olmasından bu yana Çin’e yaptığı ilk ziyaret oldu.

Fidan’ın Çin ziyareti ikili işbirliğine katkı sağlıyor
Yayınlama: 05.06.2024
0
A+
A-

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3-5 Haziran tarihleri arasında Çin'e resmi bir ziyarette bulunması için davet edildi. Bu ziyaret, Fidan’ın geçen yıl dışişleri bakanı olmasından bu yana Çin'e yaptığı ilk ziyaret oldu.

2010 yılında Çin-Türkiye ilişkileri stratejik işbirliği ilişkisi düzeyine çıkarılmasından bu yana, iki ülke ekonomi, ticaret, kültür, eğitim, turizm gibi çeşitli alanları kapsayan işbirliğinde önemli ilerlemeler kaydetti. Son yıllarda, “Kuşak ve Yol” ve “Orta Koridor” girişimlerinin kenetlenmesi, iki ülkenin refahı ve kalkınması için fırsatlar sağladı. Fidan, bu ziyaretin başta ekonomi ve ticaret olmak üzere çeşitli alanlarda iki ülke arasındaki işbirliği düzeyini daha da artıracağına inandığını söyledi.

Beijing dışında, Fidan Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi ve Kaşgar kentini de ziyaret edecek. Fidan daha önce Türkiye’nin topraklarında Çin’in toprak bütünlüğünü baltalayan faaliyetlere izin verilmediğini belirtmişti. Dün Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşmesinde Fidan, Türkiye hükümetinin Çin ile ilişkilere büyük önem verdiğini, Tek Çin ilkesine bağlı kaldığını ve Çin'in kendi çekirdek çıkarlarını korumasını desteklediğini bir kez daha vurguladı. Fidan, kamplar arasında çatışmaya karşı çıkan Türkiye’nin, Çin'in gelişimini engellemeyi amaçlayan yanlış eylemlere katılmayacağı ve destek vermeyeceğinin altını çizdi.

Sıcak uluslararası ve bölgesel konularda Çin ile iletişimi güçlendirmek, Fidan'ın ziyaretinin diğer bir önemli konusu oldu. Mevcut Filistin-İsrail çatışması devam ediyor ve olumsuz etkiler hızla yayılıyor. Türkiye'nin bu konuda Çin'le benzer bir tutuma sahip olduğunu söyleyen Fidan, sorunun çözümünün Gazze'de kalıcı ateşkes sağlanması ve “iki devletli çözümün” hayata geçirilmesi olduğunu vurguladı.

Şimdi en acil olanların İsrail'in Gazze'deki “soykırımı” durdurması ve insani yardımların yürütülmesi olduğuna dikkat çeken Fidan, aynı zamanda uluslararası toplumun derhal “iki devletli çözümü” uygulaması gerektiğini belirtti. Bu konuda Çin'in tutumunu takdirle değerlendiren Fidan, Çin’in çok önemli ve yapıcı bir rol oynadığını ifade etti.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.