Fidan: BRICS, mevcut sistemin çeşitlenmesi bakımından önemli bir işlev üstlenmektedir

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira ile ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, “BRICS, mevcut sistemin çeşitlenmesi bakımından bizim değerlendirmemize göre önemli bir işlev üstlenmektedir.” dedi.

Fidan: BRICS, mevcut sistemin çeşitlenmesi bakımından önemli bir işlev üstlenmektedir
Yayınlama: 12.06.2024
3
A+
A-

Bakan Fidan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Dünyanın her köşesindeki siyasi, ekonomik ve toplumsal gelişmelerin nabzını tutmamız gerekiyor. Dış ilişkilerimizi uluslararası gündeme ve küresel sisteme etki edebilen bir aktör olarak yürütmemiz gerekiyor.

Zaman kıymetli, dolayısıyla bir kıtadan diğerine kritik platformlarda yer almaya ve küresel gündeme tesir edebilen, dinamik bir etkileşim kurmaya da önem veriyoruz.

Mayıs ayında Prag’da NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılıp, müttefiklerimizle bir araya geldik. Burada NATO konularına ilaveten özellikle Ukrayna ve Filistin’deki acil barışın ve ateşkesin vurgusunu yapan öncü ülkelerden biri Türkiye oldu.

Bir Çin ziyaretimiz oldu. Çin ile ikili ilişkilerimizi, bölgesel ve küresel sorunları masaya yatırdık. Çok sayıda Çinli yetkiliyle bir araya geldik.

7 Haziran’da İstanbul’da D8 Bakanlar Konseyi Olağanüstü Toplantısı’na ev sahipliği yaptık. Özellikle Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermek için ve bazı somut tedbirleri hayata geçirmek için yoğun bir mesai yaptık.

Ertesi gün Doha’ya geçtik. Orada da Körfez İşbirliği Konseyi Türkiye Özel Bakanlar Konseyi Toplantısı’na katıldık. Bölge ile yaşanan normalleşme süreci sonucunda 8 yıl sonra bu toplantıyı ilk defa yapıyoruz. Burada da hem Körfez ülkeleriyle olan ilişkimiz hem Körfez ülkeleriyle Türkiye’nin küresel ve bölgesel konulara yaklaşımı ve tabii ki olmazsa olmazımız Filistin meselesi masaya yatırıldı.

Hem ikili ilişkilerin geliştirilmesindeki ortak iradeyi görmek hem de Filistin konusunda aynı noktada durduğumuzu görmek bize güç verdi. Doha’dayken ikili görüşmelerimizi de yaptık.

Doha’dan sonra Rusya’ya gittik. Rusya’da iki ayaklı bir ziyaret gerçekleştirdim. Moskova’da ikili temaslarda bulunurken Nijniy Novgorod’da BRICS+ Toplantısı’na katıldık.  İkili temaslarımızda Moskova ile biliyorsunuz Devlet Başkanı Sayın Putin tarafından kabul edildim.

Ukrayna’da devam eden savaş ve buna yönelik neler yapılabilir. Suriye meselesi de başlıca konular arasındaydı.

İki ülke arasında enerjiden ticarete, güvenlikten ulaştırmaya çeşitli konuları da ele aldık. Filistin meselesi ve Güney Kafkasya konularını da çok derinlemesine konuştuk. Filistin meselesinde de Rusya’nın aynı şekilde düşünüyor olması bizi memnun etti. Özellikle Ukrayna konusunda oynayacak Türkiye’nin yaklaşımlarına da sıcak baktıklarını duymaktan memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim.

BRICS’in küresel ekonomik sistemde yaklaşım, kimlik ve siyaset çeşitliliğini artıran bir örgüt olduğunu bir kez daha gördük. BRICS, mevcut sistemin çeşitlenmesi bakımından bizim değerlendirmemize göre önemli bir işlev üstlenmektedir.

İnşallah arife günü ve Kurban Bayramı’nın ilk günü İsviçre’deki Ukrayna Barış Zirvesi’nde ülkemizi temsil edeceğiz. Adil bir barışın sağlanmasına yönelik görüşlerimizi paylaşacağız.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.