Fed tutanakları Eylül’de “olası” faiz indirimine işaret ediyor

İstanbul, 22 Ağustos (Hibya) – ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tutanaklarına göre, Fed yetkilileri Temmuz toplantısında, uzun zamandır beklenen faiz indirimine yaklaştı, ancak Eylül ayında bir indirimin giderek daha olası hale geldiği belirtilirken, ayrıntılara girilmedi.

Fed tutanakları Eylül’de “olası” faiz indirimine işaret ediyor
Yayınlama: 22.08.2024
0
A+
A-

Fed'in Çarşamba günü açıklanan tutanak özetine göre, 30-31 Temmuz toplantısına katılanların “büyük çoğunluğu”, verilerin beklendiği gibi gelmeye devam etmesi halinde, bir sonraki toplantıda politikanın gevşetilmesinin muhtemelen uygun olacağı belirtildi.

Piyasalar, Covid krizinin ilk günlerindeki acil gevşemeden bu yana bir ilk olacak olan Eylül ayındaki indirimi büyük ölçüde fiyatlıyor.

Faizleri belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki tüm üyeler gösterge faizleri sabit tutma yönünde oy kullanırken, belirtilmeyen sayıda yetkili arasında Eylül ayına kadar beklemek yerine Temmuz toplantısında gevşemeye başlama eğilimi vardı.

Tutanaklarda, “Bazı [toplantı katılımcılarının] enflasyonda son dönemde kaydedilen ilerleme ve işsizlik oranındaki artışların bu toplantıda hedef aralığın 25 baz puan düşürülmesi için makul bir gerekçe oluşturduğunu ya da böyle bir kararı destekleyebileceklerini gözlemledikleri” ifade edildi.

Bir baz puan “0,01 yüzde puan”a karşılık geldiinden, olası 25 baz puanlık bir indirim de, çeyrek yüzde puana eşdeğer olacak.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.