Faiz oranlarındaki olası düşüş Bitcoin’i nasıl etkiler?

Bitfinex Alpha Raporu’na göre, Eylül ayı, Bitcoin için tarihsel olarak dalgalı bir dönem yaratarak yatırımcılar için hem riskler hem de fırsatlar sunuyor. Fed’in önümüzdeki dönemde alacağı faiz kararlarının, Bitcoin gibi dijital varlıklar üzerindeki olası etkileri piyasalar tarafından tartışılmaya devam ediyor.

Faiz oranlarındaki olası düşüş Bitcoin’i nasıl etkiler?
Yayınlama: 06.09.2024
2
A+
A-

Bitfinex’in yayımladığı 120. Alpha Raporu’na göre, ABD’deki faiz oranlarının, Bitcoin'in uzun vadeli seyrinde önemli etkiler yaratması bekleniyor. Ağustos'tan bu yana Bitcoin, Fed’in güvercin bir politikaya döneceği beklentisiyle yüzde 32'den fazla değer kazandı. Eğer faiz oranları 25 baz puan düşerse, Bitcoin için likiditenin arttığı bir senaryo başlayabilir. 50 baz puanlık daha büyük bir düşüş ise ani bir fiyat artışına yol açıp, ardından durgunluk endişeleriyle düzeltme yaşanabileceği ihtimalini doğurabilir.

Son haftalarda spekülatörler “dipten alım” yaparken BTC değerinde açık ilgi gözlemlendi. Oranlar düşerse BTC'nin yüzde 15-20 düşerek 40-50 bin dolar altına inmesi bekleniyor. Ancak makroekonomik koşullarla birlikte tahminler de buna göre değişebilir.

Bitcoin ve küresel ekonomi

Yatırımcılar için belirsiz zamanlar yaşanıyor. Tarihsel olarak Eylül ayı Bitcoin için dalgalı bir döneme işaret ediyor. Bitcoin'in S&P 500 gibi piyasalarla artan korelasyonu, fiyat hareketlerini küresel ekonomik koşullara daha bağımlı hale getiriyor. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artışlarını duraklatma olasılığı, Japonya Merkez Bankası'nın temkinli duruşu ve Çin Merkez Bankası'nın likidite önlemleri, küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açarak Bitcoin'i etkiliyor.

Makroekonomik göstergelere bakıldığında ABD ekonomisi, dezenflasyon ve güçlü hane halkı tüketimiyle büyümeye devam ediyor. Temmuz ayında PCE endeksi yüzde 2,5 artarken bu durum ise fiyat istikrarının güçlendiğini gösteriyor. İkinci çeyrekte yıllık yüzde 3'e ulaşan GSYİH büyümesi ekonomik yavaşlama korkularını azaltıyor. Ağustos ayında ABD tüketici güveni, iş piyasasındaki endişelere rağmen son altı ayın en yüksek seviyesine ulaşıyor.

Kripto para ekosisteminde siyasi stratejiler ve düzenleyici zorluklar

Kripto para endüstrisinde trade altyapısı ve benimseme artarken, siyasi ve düzenleyici katılım da yükseliyor. Başkan adayı Donald Trump, World Liberty Financial aracılığıyla ABD'yi kripto para lideri yapmayı hedeflediğini açıkladı. 24X National Exchange, kripto ETF'lerinin 7/24 işlem görmesi için ABD düzenleyicilerine teklif sundu. Avustralya, kripto ATM'lerinde yaşanan 17 katlık artışla bu alanda üçüncü büyük Pazar haline gelirken, bu hızlı genişleme, kara para aklama endişelerini de beraberinde getiriyor. İnovasyon ve düzenleme arasındaki gerilim devam ederken, bu sorunları çözmek için bir görev gücü kuruluyor.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.