Erdoğan: Ülkemizde her yıl 85 bin insanımızı tütün canavarına kurban veriyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla İstanbul’da dünyanın dört bir yanından sporcu ve gençlerle bir araya geldiği programda konuştu.

Erdoğan: Ülkemizde her yıl 85 bin insanımızı tütün canavarına kurban veriyoruz
Yayınlama: 09.06.2024
0
A+
A-

Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Sevgili çocuklar, kıymetli sporcularımız, çok değerli misafirler sizleri en kalbi duygularımla, sevgiyle selamlıyorum. Dünya Tütünsüz Günü programı vesilesiyle sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Dünyanın farklı coğrafyalarından siz evlatlarımızı ülkemizde, güzel İstanbulumuzda misafir etmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz. Dünya Tütünsüz Günü etkinliklerinin, tütün mamullerinin zararlarına ilişkin farkındalığın artmasına katkı sağlamasını diliyorum.

Milyarlarca dolarlık hacmiyle sigara endüstrisinin çocuklarımız başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini hedef aldığını görüyoruz. Tütün endüstrisi, yeni ürünlerle ve kanuni boşluklardan da faydalanarak insanların hayatı pahasına kazancına kazanç eklemektedir. Aslında rakamların sorunun vardığı ürkütücü boyutları ortaya koyuyor.

Dünyada her gün 20 bin kişi, sigaradan kaynaklanan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise her yıl 85 bin insanımızı tütün canavarına kurban veriyoruz. Tütün sadece insanı zehirlemiyor, aynı zamanda dünyamızı da kirletiyor.

Dünya genelindeki çocuk nüfusunun yaklaşık yarısı tütün dumanının kirlettiği havayı solumak zorunda kalıyor. Sigara dumanı, 4 binden fazla toksik ve kanserojen madde içeriyor. Tütün ürünlerinin içindeki toksin ve diğer kanserojen maddeler havaya yayılarak, içen kişinin yakınındakiler için kirli bir ortam oluşturmakta.

Tütün kullanmadığı halde tütüne maruz kalanların, yani pasif içicilerin durumu daha kötü, daha vahimdir. Sigaranın bütün bu zararlarına rağmen tütün endüstrisi büyümeye, her yıl 700 milyar dolar kazanç sağlamaya devam ediyor.

Tütün ürünlerine karşı en etkili, en kararlı mücadeleyi yürüten hükümetler, bizim hükümetlerimizdir. Tavizsiz tavrımız neticesinde ülkemizde sigara kullanımında az da olsa bir gerileme yaşandığını memnuniyetle müşahede ediyoruz. Bu sinsi tehlikeye karşı bütün vatandaşlarımızın, tüm insanlığın teyakkuz halinde olması gerektiğine inanıyorum. İnşallah bundan sonra da mücadelemizi daha kararlı ve çok boyutlu bir şekilde sürdüreceğiz.

Sorumluluk duygusuyla hareket ederek akranlarınıza örnek olduğunuz için her birinizi tebrik ediyorum. Ziyaretiniz için teşekkür ediyorum.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.