ENERJİ – Fırtına sonrası ABD üretimi yeniden başlarken petrol düşüşe geçti

İstanbul, 14 Eylül (Hibya) – Francine Kasırgası’nın ardından ABD’nin Meksika Körfezi’ndeki ham petrol üretiminin yeniden başlaması ve ABD sondaj kulesi sayısında haftalık artış gösteren verilerle petrol fiyatları Cuma günü düştü.

ENERJİ – Fırtına sonrası ABD üretimi yeniden başlarken petrol düşüşe geçti
Yayınlama: 14.09.2024
2
A+
A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri 36 sent ya da yüzde 0,5 düşüşle varil başına 71,61 dolardan kapandı. ABD'nin West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) 32 sent veya yüzde 0,5 düşüşle varil başına 68,65 dolardan işlem gördü.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Uluslararası Enerji Ajansı, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'deki ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek bu hafta talep artışı tahminlerini düşürdü.

Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD petrol stoklarının da geçen hafta ham petrol ithalatının artması ve ihracatın azalması nedeniyle yükseldiğini ve yakıt talebinin zayıfladığını söyledi.

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapacağı iki günlük politika toplantısını bekliyor. Fed'in Çarşamba günü faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

Vadeli petrol kontratları hafta başında fırtına kaynaklı keskin artışların ardından yükselişe geçerek düşüş serisini sonlandırdı. Brent, geçen Cuma günkü seansın kapanışından bu yana yaklaşık yüzde 0,8'lik bir artış kaydederken, WTI yaklaşık yüzde 1,4'lük bir kazanç elde etti.

Resmi veriler, Perşembe günü itibariyle fırtınanın ABD üretiminin yaklaşık yüzde 15'ini oluşturan bölgedeki petrol üretiminin yüzde 42'sini neredeyse durdurduğunu gösterdi.

Ham petrol fiyatları, enerji hizmetleri grubu Baker Hughes tarafından açıklanan ve petrol ve doğal gaz sondaj kulelerinde son bir yılın en büyük haftalık artışını bildiren ABD sondaj kulesi sayısından da darbe aldı.

Petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısı 13 Eylül'e kadar olan haftada sekiz adet artarak 590'a yükseldi ve Haziran ortası seviyelerine geri döndü. Bu artış 15 Eylül 2023 haftasından bu yana görülen en büyük artış oldu. Ham petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta beş adet artarak 488'e, doğal gaz sondaj kulesi sayısı ise üç adet artarak 97'ye yükseldi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.