EMO: Elektrik zammının büyük bölümü dağıtım bedelindeki artış kaynaklı

İstanbul, 1 Temmuz (Hibya) – Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 1 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere duyurduğu yeni elektrik tarifesindeki artışın büyük bölümünün “dağıtım bedelindeki artış” kaynaklı olduğunu açıkladı.

EMO: Elektrik zammının büyük bölümü dağıtım bedelindeki artış kaynaklı
Yayınlama: 01.07.2024
3
A+
A-

EMO'dan yapılan açıklamada, “Son tarife değişikliğiyle zaten yüzde 57.2 düzeyinde olan dağıtım bedelinin payının yüzde 65.9’a tırmandırılması normal kabul edilmemelidir” denildi ve şu bilgiler verildi:

“Tarife incelendiğinde ise fatura bileşenlerinden perakende enerji bedelindeki artışın konutlar için (8 kWh/gün ve altı) yüzde 2.5 ile sınırlı kaldığı görülüyor. Buna karşın dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline ise yüzde 58.9 oranında fahiş bir zam yapıldığı görülüyor.

“Odamızın hesaplamalarında 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartlarını korumak için  aylık 230 kWh enerji tüketeceğini hesaplamaktayız. Günlük ortalaması 8 kWh’i geçmeyen bu tüketim için aile bütçesinden ayrılması gereken 345.4 TL, bu zamla birlikte 476.6 TL’ye yükseldi. Temmuz 2024 itibarıyla oluşacak faturanın yalnızca yüzde 23.8’i enerji bedelinden oluşacak. Faturanın yüzde 65.9’unu ise dağıtım bedeli oluşturmaktadır. Fon ve vergilerin oranı ise yüzde 10.3’te kalıyor.”

EPDK'nın elektrik zammına ilişkin açıklamasında şöyle denildi: “Enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapılmıştır.”
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.