Eksim Enerji temiz enerji yatırımlarında yaban hayatını koruyor

Eksim Enerji, Sakarya’nın Geyve ilçesinde yer alan rüzgar enerjisi santralinde yıl sonuna kadar devreye alacağı toplamda 14 yeni rüzgar türbini için bağımsız kurum ve akademisyenlerce hazırlanmış olan ÇED takip raporunu paylaştı.

Eksim Enerji temiz enerji yatırımlarında yaban hayatını koruyor
Yayınlama: 06.09.2024
1
A+
A-

Eksim Enerji, Sakarya’nın Geyve ilçesinde yer alan rüzgar enerjisi santralinde yıl sonuna kadar devreye alacağı toplamda 14 yeni rüzgar türbini için bağımsız kurum ve akademisyenlerce hazırlanmış olan ÇED takip raporunu paylaştı. Raporun sonuçlarına göre, bölgede yer alan 59 kuş türünün zarar görmediği ve dağılmaya uğramadığı tespit edildi. Konuyu değerlendiren Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “Yaban hayatına ilişkin bilimsel araştırmalar neticesinde, gerekliyse rüzgar türbinlerimizin yerleşim noktalarını optimize edebiliyoruz. Türbin teknolojileri seçiminde birinci önceliğimiz ekosistemin dengesinin korunması ve çevre ve canlıların zarar görmemesi” dedi.

Ülkemizin önde gelen yeşil enerji şirketlerinden Eksim Enerji, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine yönelik yaptığı yatırımlarla sürdürülebilirlik taahhütlerini yerine getirmeye devam ediyor. Türkiye genelinde 8 rüzgar enerji santraline (RES) sahip olan ve Sakarya Geyve bölgesinde toplam 14 adet her biri 7 MW gücünde Nordex N163 rüzgar türbini daha kapasitesine kazandıracak olan şirket, yatırımlarını çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik anlayışıyla devreye alıyor.

Yerleşim yerlerinden uzak ve doğal yaşamı etkilemeyecek yerlerde santrallerini kuran Eksim Enerji, Sakarya Geyve bölgesindeki yeni türbinlerin konumu için öğretim üyesi akademisyen Leyla Özkan’ın yönetiminde, Düzce Üniversitesi tarafından hazırlanan araştırma raporlarını paylaştı. 2024 yılı İlkbahar Dönemi Ornitolojik İzleme ve Yırtıcı Etkisi Değerlendirme Raporu’na göre rüzgar türbinlerinin alanda yaban hayatına yönelik herhangi bir olumsuz etkinin olmadığı belgelendi.

Bölgede kuşların göç hareketliliği sınırlı

Raporun sonuçlarına göre Eksim Enerji’nin yatırım yaptığı Sakarya Geyve bölgesinde 59 kuş türü gözlemlendi. Hâlihazırda işletme halinde olan 11 türbin bölgesinde gerçekleştirilen ilkbahar dönemi karkas (ölüm veya yaralanma) aramalarında, kolizyona (çarpışma) uğramış herhangi bir kuş ve yarasa türüne rastlanmadı. 15 günlük saha çalışmalarından elde edilen bulgular sonucunda, Geyve RES sahası üzerinde kuş göç hareketliliğinin çok düşük yoğunluklu olması ve kısıtlı sayıda lokal tür bulunması kolizyon riskini azaltıyor. Öte yandan RES’lerin şehirden uzakta, yüksek rakımda yer almasından ötürü herhangi bir sokak hayvanına zarar verilmediği de uzmanlarca teyit edildi.

“Yatırımlarımızı bilimsel araştırmalar ışığında planlıyoruz”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, yenilenebilir enerji yatırımlarını planlarken çevresel sürdürülebilirliği gözettiklerini belirterek, “Bölgede yer alan kurulu rüzgar enerjisi santralimizde 3 rüzgar türbini daha Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kabulü ile ticari işletmeye geçiş sağladı. Yılsonuna kadar toplamda 14 türbinimizi ülkemizin yenilenebilir enerji portföyüne katmayı hedefliyoruz. Her yeni enerji yatırımımızda mevzuatlara uygun hazırladığımız raporlara ek olarak bağımsız kuruluşlardan görüş almaya ve şeffaflık ilkemiz doğrultusunda kamuoyu ile paylaşmaya özen gösteriyoruz. Yaban hayata ilişkin yaptırdığımız araştırmalar ve saha çalışmaları neticesinde, rüzgar türbinlerimizin yerleşim noktalarını optimize ediyoruz.  Türbinlerimizin yerleşim yerlerinden uzakta sık orman kimliği taşımayan rüzgar kalitesi yüksek noktalarda kurulması, tercih ettiğimiz teknolojiyle gürültü seviyelerinin canlı sağlığına olumsuz etki etmeyecek düzeyde tutulması, kaliteli toprağın korunması, orman yangınlarına karşı koruma yollarının oluşturularak riskin azaltılması ve dolayısıyla habitatın korunması önceliklerimizin başında geliyor.” ifadelerini kullandı. 

Doğayı korurken yerel ekonomiye de destek

Yenilenebilir enerji yatırımlarının karbon salımını azaltarak iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini geriye döndürmeye imkân sunduğunun altını çizen Akbay, “Rüzgar enerjisi, fosil yakıtlara kıyasla sıfıra yakın karbon salınımı sağlıyor. Eksim Enerji olarak bir önceki yıl 2 milyar kWh elektrik enerjisi üreterek yaklaşık 1.1 milyon ton karbon salımının önüne geçmiştik, 2024 yılında üstüne ekleyerek hedeflerimize ulaşmaya devam ediyoruz. Ülkemizin “Net Sıfır Karbon Salımı” hedefine katkıda bulunan yatırımlarımız sürerken işletmelerimizin bulunduğu bölgelerdeki yerel ekonomiyi destekliyoruz. Büyüyen ekonomimizin elektrik talebi her geçen gün artıyor, iletim ve dağıtım şebekemizin güvenilir ve çevre dostu kaynaklarla güçlendirilmesi gerekiyor. Yaptığımız yatırımlarla ülkemizin enerji bağımsızlığına ve ekonomik elektrik enerjisine ulaşmasının yanı sıra ve çalışma arkadaşlarımızı bölgedeki yetkin çalışanlardan seçiyor, bölgelerdeki üniversite ve Meslek Yüksek Okullarından istihdama katkı sağlıyoruz, ülkemizin temiz enerji dönüşümüne öncülük ediyoruz.” şeklinde konuştu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.