Ekmen: Hac ve umre organizasyonları denetim ve şeffaflık prensiplerine uygun olmalı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, vizesiz Türk hacı adaylarının karşılaştığı zorlukları ele alarak, Diyanet organizasyonun denetlenmesi ve hac fiyatlarının düşürülmesi çağrısında bulundu.

Ekmen: Hac ve umre organizasyonları denetim ve şeffaflık prensiplerine uygun olmalı
Yayınlama: 16.07.2024
1
A+
A-

Ekmen, Kurban Bayramı'na bir hafta kala kendisine ulaşan hacı adaylarının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Ekmen, hac vizesi olmayan vatandaşların Suudi polisi tarafından yakalanarak, Mekke’den 40-50 kilometre uzakta bırakıldığını ve 700 dolara ulaşan yüksek ücretler ödeyerek dönmek zorunda kaldıklarını belirterek, yetkililerce yapılan bazı konuşmalar nedeniyle Diyanet'in vatandaşları ihbar ettiğine dair kuvvetli bir algı oluştuğunu ifade etti.

Vatandaşlar ve şirketlere seslenen Ekmen, “Vatandaşlarımızdan ricamız, hac vizesi olmadan kutsal topraklara gitmemeleridir. Bunun yanında Hac ve umre organizasyonu yapan şirketlerin vatandaşlarımızı doğru bilgilendirmesi ve vizesiz olarak hacca gitmenin getireceği zorlukları açıkça ifade etmesi gerekmektedir.” dedi.

Ekmen, yasal yollarla Mekke’ye ulaşmış vizesiz hacı adaylarına Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda daha insancıl ve destekleyici bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini belirtti. Ekmen “Vizesiz olarak hacca giden vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar göz önüne alındığında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın daha insancıl ve destekleyici bir tutum sergilemesi gerekiyor. Bu vatandaşlarımızın ibadetlerini huzur içinde yerine getirmeleri desteklenmelidir.” ifadelerini kullandı.

Acentalar için yayımlanan taban fiyatı da eleştiren Ekmen, bu konuya ilişkin de şunları söyledi:

“Bakın bir resmi yazı; bu resmi yazıda diyor ki, 5 günlük hacılar için 4 bin 26 günlük hacılar için 6 bin 500 riyalden aşağı para alamazsın. Böyle bir şey olabilir mi? Adam ticaret yapıyor. Ölçtü biçti, hesap etti 4 bin riyala değil 3 bin riyale götürebilir. Niçin engelliyorsun? Piyasayı aşağı düşürme, baronlar nasıl para kazanacak? Adam acenta sahibi diyor ki ben bin 150 dolara götürebilirim bu hacıyı. Oradan da para kazanıyor. Ama bu karar göre bin 430 dolardan aşağı götüremiyor.”

Son olarak 60/40 olan hac kotası paylaşımının özel sektör lehine geliştirilmesi gerektiğini belirten Ekmen, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a  seslenerek ''Hocam sektörden kademeli olarak çekilin, ticaret yapmayın, koordinasyon yapın, denetim yapın ve bu işin usulüne uygun ilerlemesini sağlayın.'' ifadelerini kullandı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.