ECB neredeyse 6 Haziran için faiz indirimi sözü verdi

Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane dün yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası’nın temel enflasyon ve talebin gücüne bağlı olarak faiz oranlarını daha yavaş veya daha hızlı düşüreceğini söyledi.

ECB neredeyse 6 Haziran için faiz indirimi sözü verdi
Yayınlama: 28.05.2024
2
A+
A-

Yani ECB neredeyse 6 Haziran için faiz indirimi sözü verdi, bu nedenle tartışma daha sonraki hamlelere ve bu hamlelerin hızına kaydı . Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane dün yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın temel enflasyon ve talebin gücüne bağlı olarak faiz oranlarını daha yavaş veya daha hızlı düşüreceğini söyledi.

“Enflasyonun temelinde (özellikle yurt içi enflasyonun ve hizmet enflasyonunun temel dinamikleriyle ilişkili olarak) ve talep seviyesinde (orta seviye talep koşullarının etkileri göz önüne alındığında) yukarı yönlü sürprizler olması durumunda faiz indirimlerinin sonraki hızı daha yavaş olacaktır dedi. Ardından ise “Faiz oranlarını çok uzun süre aşırı kısıtlayıcı tutmak, orta vadede enflasyonu hedefin altına itebilir” dedi. Bu, nötr seviyenin altına inmeyi bile gerektirebilecek faiz indirimlerinde daha sonra hızlanma yoluyla düzeltici eylem gerektirecektir. Hem Lane hem de Villeroy, müzakere edilen ücret artışındaki son artışın özellikle endişe verici olmadığı ve kazançlarda daha fazla yavaşlamanın beklendiği konusunda hemfikirdi.

Almanya'da iş dünyasının moralinin mayıs ayında durgunlaştığını gördük. Bu durum, tahminlerdeki iyileşmenin gerisinde kaldı ve Almanya ekonomisindeki toparlanmanın bu yıl yavaş ilerleyeceğine işaret etti.

Ifo enstitüsü iş ortamı endeksi 90,4 beklentilere karşın Mayıs ayında 89,3'te sabit kaldığını gösterdi. Ifo anketi, şirketlerin mevcut iş durumundan daha az memnun olduğunu gösterdi. Beklentiler ise daha da parlaklaştı. Ifo enstitüsü, sanayi, ticaret ve inşaatın toparlandığını, hizmet sağlayıcıların ise bir gerileme yaşadığını söyledi. Bu , Almanya'nın en belirgin öncü göstergesi olan Ifo endeksi, döngüsel dibe vurmanın ardından otomatik olarak güçlü bir toparlanmanın gelmeyeceğini gösterdi yorumlarına neden oldu. İleriye bakıldığında, güçlü ücret artışının özel tüketimde temkinli bir toparlanmayı tetiklemesi ve hatta envanter döngüsünün kademeli olarak pozitife dönmeye başlaması nedeniyle ekonominin daha fazla ivme kazanması gerekmesine karşın, Ancak bu döngüsel gelişme, Almanya'da her şeyin birdenbire yeniden güllük gülistanlık olduğu anlamına gelmiyor. Hatırlanacağı üzere cuma günü yapılan açıklamada , Alman ekonomisinin 2024 yılının ilk üç ayında %0,2 büyümesi de ön verilerdeki yavaşlığı doğrulamıştı.

Altın fiyatları bu sabah doların değer kaybetmesiyle yatay seyrederken, yatırımcılar Fed'in faiz oranlarını ne kadar erken indirebileceğine dair ipuçları sunabilecek temel ABD enflasyon verilerini sabırsızlıkla bekliyorlar. Spot altın, bir önceki seansta yaklaşık %1 yükselişin ardından ons başına 2.350 dolarda sabit kaldı. Fed'in faiz oranlarını gevşetmek yerine faiz artırımlarını başlatmak için kanıt aramaya başladığı ABD para politikası duruşundaki değişiklikle desteklenen çok güçlü bir dolar resmi, spot altında daha fazla düzeltici hareket görebildiğimiz için büyük bir risk olabilir.

Petrol fiyatları, OPEC+'nın 2 Haziran'da açıklayacağı üretim politikası kararı öncesinde ABD'nin yaz boyunca güçlü yakıt talebi beklentileriyle desteklenerek, Temmuz Brent ham petrolü varil başına 83,31 dolara ve daha aktif olan Ağustos vadeli kontratlar 83,09 dolara yükseldi.

Dünyadan manşet haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iyi bir ilerleme kaydediklerini belirterek, yabancı girişlerin beklentileri aştığını dile getirdi.

Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında dün toplandı. Toplantıda, tüketici kredilerine ve kredi kartlarına yönelik atılan adımların sonuçları değerlendirilmiş ve dezenflasyon sürecinde alınabilecek ilave tedbirlere ilişkin istişarelerde bulunuldu. Açıklamada, “Komite, dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyümenin en önemli unsurlarından olan finansal istikrarın korunması için bütüncül bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürmektedir.” denildi.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'deki Suriyeliler ve ev sahibi topluluklar için 1 milyar euroluk destek taahhüdünde bulundu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Sherali Kabir ile bir araya geldi. Bolat: Tacikistan ile 1 milyar dolarlık ticaret hedefi konusunda kararlıyız

Dışişleri Bakanlığı, “İsrail Dışişleri Bakanı Katz’ın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik saygısız üslubu ve asılsız ithamları, İsrail’in Filistin’de işlediği suçlarla ilgili gündemi değiştirmeye yönelik faydasız bir çabadır” dedi.

Gemi trafiği Süveyş Kanalı'nda dibe vurdu, Ümit Burnu'nda iki katına çıktı. Husilerin Kızıldeniz’de İsrail ile bağlantılı ticari gemilere aralıklarla devam eden saldırıları nedeniyle Doğu-Batı deniz ticareti Güney’e kaydı.

Fed Başkan Yardımcısı Michelle Bowman, Fed bilançosundaki küçülmeyi yavaşlatmaya başlamak için beklemeyi ya da bu ayın başlarında açıklanandan daha ılımlı bir azaltma sürecini destekleyeceğini söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed politika açıklamalarının ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmeleri, bunun merkez bankasının görünümünü nasıl etkilediğini ve bu görünüme yönelik riskleri tanımlamak için şu anda kullanılandan biraz daha uzun pasajlardan faydalanabileceğini söyledi.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Yediler Grubu'ndan gelen ortak eleştiri yağmuruyla birlikte, tüm dünya ekonomisinin ucuz Çin ihracatı bolluğu nedeniyle risk altında olduğunu söyledi.

Japonya'nın hizmet fiyatları, Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırma iddiasını destekleyen genişleyen enflasyon eğiliminin bir işareti olarak 30 yılı aşkın sürenin en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği'nin ABD ve Çin'in artan rekabeti karşısında saf olmayı bırakması gerektiğini söyledi ve savunma gibi kilit sektörlerde “Avrupa'dan satın al” stratejisi çağrısını yineledi.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Yediler Grubu'ndan gelen ortak eleştiri yağmuruyla birlikte, tüm dünya ekonomisinin ucuz Çin ihracatı bolluğu nedeniyle risk altında olduğunu söyledi.

JPMorgan ons altın ve gümüş için 2024 ve 2025 yılları için fiyat tahminlerini duyurdu. JPMorgan, altın fiyatının 2024 yılında 2315 dolar/ons olacağını tahmin ederken, 2025 yılında fiyatın 2504 dolara çıkacağını öngördü. 2024 için gümüş fiyatını 27 dolar/ons olarak tahmin eden JPMorgan, 2025'te fiyatın 30 dolar/ons olmasını bekliyor.

Kaynak: A1 Capital


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.