EBRD ve IFC, Bank of Palestine’e öz sermaye yatırımı yapıyor

İstanbul, 27 Ağustos (Hibya) – Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Bank of Palestine’e sermaye yatırımı yaparak zor zamanlardan geçen Filistin ekonomisini destekliyor.

EBRD ve IFC, Bank of Palestine’e öz sermaye yatırımı yapıyor
Yayınlama: 27.08.2024
1
A+
A-

EBRD'den yapılan açıklamaya göre, Yeni yatırım anlaşması kapsamında Bank of Palestine, EBRD'nin yüzde 3.92'ye kadar, IFC'nin ise birincil ihraç yoluyla yüzde 5'e kadar hisse almasıyla ek hisse ihraç edecek.

EBRD'nin yatırımı, Bank of Palestine'in bölgede genişleme planına devam etmesine yardımcı olacak ve bankanın Filistin ekonomisindeki finansal kapsayıcılık çalışmalarını destekleyecek. Bank of Palestine, Batı Şeria ve Gazze'nin önde gelen bankacılık grubudur ve küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ'ler) ve kadınlarla gençlerin güçlendirilmesine güçlü bir şekilde odaklanarak finansal kapsayıcılığa derinden bağlıdır.

Filistin ekonomisi, Gazze'de savaşın başladığı Ekim 2023'ten bu yana çok sayıda zorlukla karşı karşıya kalmıştır. Her ne kadar 2024 yılı için ekonomik görünüm belirsizliğini korusa da, daha fazla daralma beklenmektedir. Hareketliliği ve ticari faaliyetleri etkilemeye devam eden istihdam kayıpları ve artan güvenlik gerilimleri nedeniyle gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6,5 ila 9,6 arasında bir oranda küçülmesi beklenmektedir.

EBRD'nin Bank of Palestine'e yaptığı yatırım, Filistin pazarının yüzde 30'undan fazlasını oluşturan ve sistemik açıdan önemli bir finans kuruluşunun sermayesine çok ihtiyaç duyulan bir destek sağlayarak önemli bir etki yaratacaktır.

EBRD'nin Finansal Kurumlar Genel Müdürü Francis Malige konuyla ilgili olarak şunları söyledi “Filistin ekonomisini destekleme konusunda kararlılığımız tamdır. Bu yatırımla amacımız, Bank of Palestine'in lider yerel kurum konumunu korumasına yardımcı olmak ve yeniden yapılanma çabalarından kaynaklanan gelecekteki büyümeyi yakalamak için iyi bir konumda olmasını sağlamaktır. Bank of Palestine, Filistin bankacılık sektörü için sadece sistemik açıdan önemli değil, aynı zamanda yerel ekonominin de temel direklerinden biridir.”

Bank of Palestine Group Yönetim Kurulu Başkanı Hashim Shawa ise şunları söyledi “Bugün Bank of Palestine'in tarihinde önemli bir gün. İki stratejik uluslararası kalkınma kuruluşu, EBRD ve IFC, bankamıza yatırım yapmak üzere güçlerini birleştirerek sermayemizi arttırmaya yardımcı oldular ve ekonomimizin yaşadığı yıkıcı savaş ve ekonomik krizin ardından gerekli olacak ekonomik toparlanmayı desteklememizi sağladılar. Gelecekteki büyümemiz için önemli olan bu yatırım, umut ve ortaklık mesajı vermekte, bankanın yerel ekonomide gelecekte oynayacağı role güvenmekte ve bankanın planlanan bölgesel genişlemesine inanmaktadır. Hissedarlarım, yönetim kurulumuz ve çalışanlarımız adına EBRD ve IFC'nin vizyoner liderlerine teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum.”

EBRD, Batı Şeria ve Gazze'de bir güven fonu aracılığıyla yürüttüğü faaliyetlerine başladığı 2017 yılından bu yana 142 milyon Avro değerinde 27 işlemi onayladı.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.