EBRD: Türkiye’nin net sıfır için 2030’a kadar yılda 10 milyar dolar finansman ihtiyacı var

İstanbul, 25 Haziran (Hibya) – Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na (EBRD) göre, net sıfıra ulaşmak için Türkiye’nin 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 10 milyar ABD doları finansmana ihtiyacı var.

EBRD: Türkiye’nin net sıfır için 2030’a kadar yılda 10 milyar dolar finansman ihtiyacı var
Yayınlama: 25.06.2024
9
A+
A-

Küresel finans dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan EBRD, faaliyetlerini iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması'nın hedefleriyle uyumlu hale getirme konusundaki kararlılığını sürdürmektedir. Bu doğrultuda kredi, EBRD'nin öncülük ettiği ve çelik, çimento, alüminyum ve gübre gibi enerji yoğun endüstrilerin karbonsuzlaştırılmasına odaklanan “düşük karbonlu yol” (LCP) girişiminin bir devamı niteliğindedir.

EBRD'den yapılan açıklamada, iklim değişikliğinin ele alınmasının, 2053 yılı için net sıfır hedefini belirlemiş olan Türkiye için önemli bir hedef olmaya devam ettiği belirtildi ve şöyle denildi:

“Sektör dernekleri ve ilgili paydaşlarla yapılan kapsamlı görüşmelere dayanan LCP çalışmasının bulguları, özel sektör oyuncularına, finansörlere ve yatırımcılara karbonsuzlaştırma yatırımlarının teknoloji gereksinimleri ve zamanlaması konusunda net sinyaller vererek, ilgili risklerin daha iyi anlaşılmasını ve özel finansman planlarının geliştirilmesini sağlıyor.”

EBRD Türkiye Başkan Yardımcısı Erdem Yaşar, EBRD'nin Türkiye'de Cimsa'ya şirketin karbonsuzlaştırma yatırım programını finanse etmesi için 25 milyon Euro kredi sağladığını söyledi ve ekledi:

“LCP'ler, özel sektör temsilcilerinin net sıfır gelecek için net yol haritaları belirlemelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Çimsa ile ortaklığımızda bu yönde atılan ilk adımı görmekten memnuniyet duyuyoruz. Çimento en karbon ağırlıklı sektörlerden biri olmaya devam ederken, bu projenin sektörde örnek teşkil edeceğinden ve yeşil yatırımlarını artırmak isteyen tüm oyunculara yol göstereceğinden eminiz.”
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.