Dünyanın en yüksekteki tuzlu su gölünde iklim değişikliği inceleniyor

Birçok ülkeden gelen araştırmacılar Haziran ayı başından beri Nam Co gölünde bir karot alma çalışması yapıyor.

Dünyanın en yüksekteki tuzlu su gölünde iklim değişikliği inceleniyor
Yayınlama: 09.06.2024
3
A+
A-

Birçok ülkeden gelen araştırmacılar Haziran ayı başından beri Nam Co gölünde bir karot alma çalışması yapıyor. Güneybatı Çin'deki Xizang Özerk Bölgesinde yer alan Nam Co gölündeki inceleme, son birkaç milyon yıldır Qinghai Xizang platosunda meydana gelmiş olan iklim ve çevre değişimlerine ilişkin verileri ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştiriliyor. 

Bilimsel keşif seferini oluşturan karma ekip, Çin Bilim Akademisi Tibet Platosu Araştırma Enstitüsüne bağlı olup adı geçen göle ilişkin araştırma ve çevresel değişiklikleri inceleme ekibinden ve Almanya, İsviçre, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler gibi ülkelerin bilim insanlarından ve karot alma / delme teknisyenlerinden oluşuyor.

Qinghai-Xizang platosunda yer alan Nam Co gölünün su yüzeyi, deniz seviyesinin 4 bin 718 metre üzerinde bulunuyor. Nam Co bölgenin ikinci büyük gölü olup bilimsel araştırmalar için önemli bir mevki.    

Nam Co gölündeki keşif çalışmaları, Uluslararası Yeryüzü Karot Alma Bilimsel Programına bağlı bir proje. Ekip, Nam Co gölünü üç ayrı yerinde bin metre kadar delerek göl dibinden karot almayı öngörüyor. Bilimsel keşif ve araştırma ekibinin önderlerinden biri olan Wang Junbo'ya göre, bu delme işlemi, uluslararası bilimsel program çerçevesinde, dünyanın şimdiye kadarki en yüksek yerinde yapılıyor. 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.