Döviz piyasaları – Dolar son birkaç haftanın en yüksek düzeylerine yükseldi

İstanbul, 21 Haziran (Hibya) – ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını düşürme konusundaki sabırlı yaklaşımının, diğer ülkelerdeki daha güvercin tutumlarla tezat oluşturmasıyla dolar Cuma günü 159 yeni aşarak sekiz haftanın zirvesine çıkarken, sterlin karşısında beş haftanın zirvesine yaklaştı.

Döviz piyasaları – Dolar son birkaç haftanın en yüksek düzeylerine yükseldi
Yayınlama: 21.06.2024
0
A+
A-

Para birimini yen, sterlin, euro ve İsviçre frangı dahil olmak üzere altı büyük emsali karşısında ölçen dolar endeksi, İsviçre Merkez Bankası'nın art arda ikinci kez faiz indirimine gitmesi ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) Ağustos ayında faiz indirimine gideceğine dair ipuçları vermesinin ardından bir gecede yüzde 0,41 artarak haftayı pozitif kapattı.

Bu arada yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) geçen hafta tahvil alım teşvikini Temmuz toplantısına kadar azaltmayı ertelemesinin ardından geri adım atmaya devam etti.

BOJ, Japonya Maliye Bakanlığı'nın emriyle, para birimini 29 Nisan'da ulaştığı dolar başına 160,245'lik 34 yılın dip seviyesinden geri çekmek için yaklaşık 9,8 trilyon yen (61,64 milyar $) harcadı.

Bu nedenle ABD Hazinesi Perşembe günü Japonya'yı potansiyel bir döviz manipülatörü olarak etiketlemek için izlediği ülkeler listesine ekledi. Listedeki diğer ülkeler arasında Çin de bulunuyor.

Yine de Japonya'nın en üst düzey döviz diplomatı Masato Kanda Cuma günü Tokyo'nun “spekülatif, aşırı oynaklığa” karşı daha fazla “kararlı” adım atmaya hazır olduğunu vurguladı.

Dolar son olarak yüzde 0,05 güçlenerek 159,015 yenden işlem gördü. ABD para birimi, gece boyunca yüzde 0,78'lik bir artışın ardından yüzde 0,07'lik bir artışla 0,89165 İsviçre Frangı'na yükseldi.

Dolar endeksi küçük bir değişiklikle 105,66 seviyesinde seyrederken, haftalık kazancını üç haftaya çıkardı.

Sterlin, en son 17 Mayıs'ta görülen Perşembe gününün en düşük seviyesi olan 1,2655 dolara yakın kalarak 1,2657 dolarda yatay seyretti. BoE faiz oranlarını sabit tuttu, ancak bazı politika yapıcılar indirim yapmama kararının “ince dengeli” olduğunu söyledi.

Euro, Perşembe günkü yüzde 0,39'luk düşüşten sonra toparlanmaya çalışarak yüzde 0,06 artışla 1,0708 dolara yükseldi. Avrupa Merkez Bankası faiz indirim döngüsünü bu ayın başlarında başlattı.

Bu arada Fed yetkilileri, Haziran toplantısında politikayı değiştirmedi ve enflasyonun soğumasına ve işgücü piyasasının gevşemesine rağmen bu yıl üç çeyrek puanlık indirim için önceki tahminleri bire indirdi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.