Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir hakim

Haftaya dalgalı bir seyirle başlayan Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir hâkim. Erken işlemlerdeki kayıplarını geri alan Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,18, Topix Endeksi %0,26 yükseldi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,52, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,97 düştü.

Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir hakim
Yayınlama: 18.10.2023
1
A+
A-

Bugün Ne Bekliyoruz? Haftaya dalgalı bir seyirle başlayan Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir hâkim. Erken işlemlerdeki kayıplarını geri alan Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,18, Topix Endeksi %0,26 yükseldi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,52, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,97 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi yatay seyretmekte. Beklenti üzeri gelen Çin büyüme verisinin ardından Asya piyasalarında günlük kayıplar azaldı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yıllık %4,9 büyüme kaydederek %4,4’lük beklentiyi aştı. Ancak söz konusu rakam, ikinci çeyrekte kaydedilen %6,3’lük büyümenin oldukça altında. Perakende satışlar verisi de eylülde yıllık bazda %5,5 artış ile beklenenden daha güçlü geldi. Ayrıca, Çinli gayrimenkul geliştiricisi Country Garden’ın Çin dışındaki tahvil kupon ödemelerini gerçekleştiremeyerek temerrüde düştüğü belirtilmekte. Bu sabah Güney Kore Kospi Endeksi yatay, Kosdaq Bileşik Endeksi %1,33 satıcılı seyretmektedir. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi günlük düşüşün bir kısmını geri alması sonrasında %0,27 ekside seyrediyor. ABD endekslerinde sınırlı hareketlerin olduğu seansın ardından vadeliler hafifçe satıcılı bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları cansız bir açılışa hazırlanıyorlar. Bugün veri takviminde Euro Bölgesi eylül ayı TÜFE rakamları takip edilebilir. ABD konut piyasasına ilişkin eylül ayı (Öncü) inşaat izinleri ve konut başlangıçları veriler açıklanacak. Konut başlangıçlarının 1,28 milyondan eylülde 1,38 milyona yükselmesi beklenmektedir. İnşaat izinlerinin 1,54 milyondan 1,46 milyona gerilemesi bekleniyor. Konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri yeni konut talebinde son durumu gösterecektir. Konut başlangıçları geçen yılın ikinci yarısından bu yana yavaşlama eğiliminde. İkinci el konut satışlarında ise geçen yılın ikinci çeyreğinde başlayan sert bir yavaşlama eğilimi görülmektedir. İkinci el konut satışlarının 4,04 milyondan eylülde 3,89 milyona gerilediği tahmin edilmektedir. Yarın ABD’de aynı döneme ilişkin ikinci el konut satışları verisi takip edilecek. Yurt içinde bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse senedi endeksleri genelinde pozitif fiyatlamalar gerçekleşti. FTSE 100 Endeksi %0,58 artarken DAX ve CAC 40 Endekslerinde sınırlı artışlar görüldü. ABD tarafında negatif bir görünüm hâkim oldu. Dow Jones ve S&P 500 Endeksleri sınırlı düşerken Nasdaq Bileşik Endeksi %0,35 civarında geriledi. Dolar Endeksi (DXY) 106,2 puanda ve EUR/USD paritesi 1,057 seviyesinde stabil kaldı. ABD Hazine tahvili faizleri yükseldi; 10 yıllıkların faizi 14,2bp artarak %4,85’e ve 2 yıllıkların faizi 11,7bp artarak %5,22’ye ulaştı. Ons altın oldukça sınırlı değer artışıyla 1.920USD oldu. Brent petrol varil başına 89USD’den işlem görmeye devam etti. (TSİ 21:30) ABD’de eylül ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklandı. Perakende satışlar aylık bazda %0,7 artışla beklentileri aştı. Bu durum hanehalkı talebinin güçlendiğine işaret etti. Sanayi üretiminin aylık %0,1 artması tahmin edilirken %0,3 artış gerçekleşti. Ayrıca kapasite kullanım oranı da %79,7 ile tahminlerin hemen üzerinde yer aldı. Almanya’da ZEW yatırımcı güveni bu ay -11,4 puandan -1,1’e iyileşti. BIST 100 Endeksi günün ikinci yarısında güçlenen alışların neticesinde %2,27 artış kaydetti. Böylece art arda dört gün düştükten sonra Endeks, pozitif bir görünüm sergilemiş oldu. Endeks günü 8.115 puandan ve 107,6 milyar TL işlem hacmiyle tamamladı. Kur tarafında ve gram altında yatay alıcılı fiyatlamalar gerçekleşti. TCMB ağustos ayına ilişkin konut fiyat endeksini (KFE) yayımladı. KFE; aylık bazda %5,49, yıllık %90,26 artarken reel artış oranı %21’e geriledi. TCMB verilerine göre ağustos sonu itibarıyla kısa vadeli dış borç stoku 211mlr USD düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle bu veride rekor kırılmış oldu.

Kaynak Piramit Menkul


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.