Diyarbakır, 12 Kasım (Hibya) – Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan mekanda çöl kahvesi ilgi görüyor.
Kumda kahvenin özellikleri hakkında bilgi veren esnaf Zafer Değirmenci, “Çöl kumu, içerisinde sıcağı barındırabilen kum çeşitlerinden biri haline geldi. Makine kapansa bile 1 saat daha kahve yapılabiliyor. Kahvelerimiz bize özel, mesela cevizli değirmen kahvesi, portakallı naneli, bademli kahve, mezopotamya kahve gibi bunlar sadece bize özel kahveler. Normal yöresel kahveler gibi kahvenin daha iyi pişmesini sağlıyor mesela ocakta yaptığınızla aynı lezzeti yakalayamıyorsunuz” dedi.
Kahvelerin araomasının Arabistan'dan geldiğini belirten Değirmenci, şunları söyledi:
“Kahvelerin özelliği şöyle; tamamen doğaldır. Kendimiz evde yapıp getiriyoruz hani daha önce de dediğim gibi yani bizim mekandan başka hiçbir yerde bu kahveler yok. Bazılarını paket satabiliyoruz bazıları satamıyoruz. Mesela portakallı kahveyi paket satamıyorum çünkü yapılışı çok zor satacak kadar üretemiyoruz, günlük ancak buraya kadar yapabiliyoruz diğer kahveler çeşitlerde her yerde bulunabiliyor. Kahvenin yanında sunduğumuz şerbet de sadece buraya özel bir şerbet. Ham maddesi yani yaptığımız meyve sadece Sivas, Kayseri, Yozgat o yörelerde yetişen bir meyveden yapıyoruz, girebolu diye bir meyve. Bu da Diyarbakır'da hiçbir yerde yok bunu da sadece ben yapıyorum gelen misafirlerim çok severek içiyorlar.”
www.ekonomigundemi.com.tr