Dijital mecraların abonelik saltanatını tahtından edecek araştırma

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital yayıncılık hızla ilerliyor. Buna paralel olarak dijital yayın yapan mecralara abonelik oluşturan ve düzenli abonelik ücreti ödeyenlerin sayısı da hızla artıyor. Türkiye’de artık neredeyse herkesin bir veya birden fazla aylık düzenli olarak ödediği sosyal mecra abonelikleri var.

Dijital mecraların abonelik saltanatını tahtından edecek araştırma
Yayınlama: 10.06.2024
0
A+
A-

Bunlardan kimisi reklam çıkmasın diye yapılmış abonelikler, kimisi de doğrudan film, dizi gibi içeriklere ulaşabilmek için düzenli ödenen bedeller. Kullanıcılar, bu aboneliklerin sistematik olarak zamlanması gerçeği ile de karşı karşıya. Almanya’da üç yıldır faaliyet gösteren, Türkiye’de kaliteli içerik üretme ve içerik üreticisine emeğini koruyarak kazandırma amacıyla çalışmalarına başlayan KiVVON, bu abonelik sistemlerine dair çarpıcı bir anket yaptı ve bugün Türkiye’deki takipçilerine duyurdu. Araştırmada aylık düzenli aboneliklerin tahtından edebilecek ‘tek seferlik ödeme’nin kullanıcılarda oluşturacağı etkiye de değinildi. İşte o anketten çarpıcı sonuçlar.

Dijital mecraların abonelik saltanatını tahtından edecek araştırma

Türkiye’de de yaygın faaliyet göstermeye başlayan ve takipçilerine kaliteli içerikler sunmayı hedefleyen içerik ağı KiVVON, 10-16 Mayıs 2024 tarihlerinde Türkiye’nin 45 ilini kapsayan bir araştırma yaptı. Bin 50 kişinin görüşlerini belirttiği araştırmada, katılımcılar aboneliklere bakış açılarını yansıttı ve tek seferlik ödeme seçenekleri arasında tercihlerini belirtti. Araştırmanın katılımcılarının yüzde 60’ından fazlası gençlerden oluşurken yüzde 18’ini öğrenciler, yüzde 53,62’sini ise çalışanlar oluşturdu. Katılımcıların yüzde 35,33’ü İstanbul’dan, yüzde 19,43’ü Ankara’dan, yüzde 16,57 ise İzmir’dendi.

Dijital mecraların abonelik saltanatını tahtından edecek araştırma

İnsanlar ne içeriği satın alıyor?

Araştırmanın katılımcıları, “hangi alanlar için içerik satın alırdınız?” sorusuna yüzde 57,71 ile “film/dizi” yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 38,48’i ise “müzik” yanıtını verdi. Araştırmada oy alan video, haber, ekonomi, eğitim ve spor kategorilerinin oranları da ciddi bir ağırlık oluşturuyor.

Aboneliklere aylık ne kadar ödeniyor?

KiVVON’un araştırmasında bir diğer kritik soru da “abonelikler için ödediğiniz aylık toplam tutar ne kadar?” sorusuydu. Aylık olarak 0-100 TL arası diyenler katılımcıların yüzde 24,19’unu, 100-200 TL arası diyenler yüzde 21,24’ünü, 200-300 TL arası diyenler ise yüzde 18,10’unu oluşturuyor.

Herhangi bir aboneliği olmadığını belirtenler ise katılımcıların yüzde 12,10’unu, “Aylık 500 liradan fazla harcıyorum” diyenler ise katılımcıların yüzde 8,57’sini oluşturuyor.

Dijital mecraların abonelik saltanatını tahtından edecek araştırma

Tek seferlik ödeme uzun vadede kazandırıyor

Araştırmadaki “içerikleri en çok nerede tüketiyorsunuz” sorusunun yanıtları da oldukça ilginç. Buna göre katılımcıların yüzde 65,71’i “içerikleri sosyal medyada tüketiyorum” diyor. Soruya televizyon yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 22,76. “Abonelik mi, tek seferlik ödeme mi” sorusuna tek seferlik ödeme yanıtını verenlerin, gerekçeleri de önemli. Tek seferlik ödemeyi tercih edeceklerin yüzde 25,12’si “uzun vadede maliyet tasarrufu” derken, yüzde 21,79’u ise “esneklik ve tercih özgürlüğü”nü ön plana çıkarıyor.

‘Abonelik tuzağı’ ortak kullanıcıların derdi

Kullanıcıların yüzde 20,17’si “abonelik tuzağından kaçınma”yı önemserken, yüzde 19,07’si ise “abonelik yükümlülüğünden bağımsızlık” nedeniyle tek seferlik ödemeyi tercih edeceğini vurguluyor.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.