DEVA Partili Kısacık esnafın sorunlarını TBMM gündemine taşıdı

DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin, esnaf kefalet kredileri faiz oranlarının yüzde 120’ye varan oranlarda artırmasını gündeme getirerek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i esnafın sesini duymaya çağırdı.

DEVA Partili Kısacık esnafın sorunlarını TBMM gündemine taşıdı
Yayınlama: 29.05.2024
4
A+
A-

Esnafın, toplumun sosyal ve ekonomik dokusunu oluşturan önemli bir kesim olduğunu belirterek, esnaf kefalet kredilerine yapılan faiz artışından önce kredi çeken ve ödemesi devam esnafın da etkileneceğini söyleyen Kısacık, “Ülkemiz ekonomisinin can damarlarından olan küçük işletmeler, mahalle bakkalları, atölyeler, kahvehaneler, lokantalar ve daha birçok sektörde faaliyet gösteren esnaflar, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kooperatiflerinin, esnaf kredilerinde yüzde 120’ye varan artış sebebiyle zor durumda kalmıştır. Bu faiz artışından özellikle, daha önce kredi çeken ve ödemesi devam eden esnafımız etkilenecek” sözleriyle yaklaşan sosyal ve ekonomik boyutlu tehlikeye işaret etti.   

Kısacık, ekonomik durgunluğun, enflasyon ve hayat pahalılığının her geçen gün arttığını, işlerinin azalması, maliyetlerin artması nedeniyle esnafın bir cenderenin içine girdiğini kaydetti: 

“Tarihimizin en derin ekonomik krizini yaşıyoruz. Enflasyon ve hayat pahalılığı ile ekonomik durgunluk her geçen ay artarken esnafımızın işleri de her geçen ay azalıyor. Şimdi buradan iktidara soruyorum. Esnafın çektiği krediyi yüzde 120 arttırıyorsunuz da esnafın karı yüzde 120 mi arttı? 28 Mayıs 2023 seçimlerinin hemen ardından; kur artışları, faiz artışları, akaryakıt artışları, vergi ve harç artışlarıyla, SGK artışlarıyla zaten esnafımızı bitirdiniz. Birçok esnafımız küçülmeye gitti, borç batağına girdi, çekleri yazıldı, hapse girdi. Şimdi ise 31 Mart seçimlerinden sadece 1 ay sonra yine esnafın önceden aldığı kredi oranlarını yüzde 120’ye varan oranda artırıyorsunuz. Esnafımız şartların böyle olacağını ve oranların bu kadar yükseleceğini bilse, böyle bir borçlanma altına girer miydi? Bu oyunu aldığınız esnafı kandırmaktır.”

Esnafın zorlu bir ekonomik ortamda var olma mücadelesi verirken yapılan faiz artışlarını esnafa yapılmış bir darbe olarak niteleyen Kısacık, “İktidar ayakta kalmaya çalışan, iflas etmenin eşiğinde olan esnafımıza bu son faiz artışı ile büyük bir darbe indirmiştir.  Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e buradan sesleniyorum. Esnafımızı dinleyin, esnafımıza kulak verin, Faizler acilen eski sınıra çekilmeli ve yaşanan ekonomik krizde esnafımızın nefes almasını sağlayacak bir paket açıklanmalıdır. Kur korumalı mevduat yatırımcıları için yapılan harcamaların yüzde 20’sini esnafımıza yapsanız, esnafımız bu zor günlerde geleceğe umutla bakar, yeniden ayağa kalkar ve ülke ekonomimizin can damarlarındaki bir tıkanıklık açılmış olur,” ifadeleriyle Mehmet Şimşek’e esnaf içinde bulunduğu krizden kurtarılması için yardım çağrısında bulundu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.