DEVA Partili Karal, Merkez Bankası’nın gıda enflasyonu açıklamalarına tepki gösterdi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Merkez Bankası’nın gıda enflasyonu açıklamalarına yanıt verdi.

DEVA Partili Karal, Merkez Bankası’nın gıda enflasyonu açıklamalarına tepki gösterdi
Yayınlama: 28.08.2024
2
A+
A-

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan bir blokta, yüksek gıda enflasyonunun en büyük nedeninin kuraklık ve aşırı sıcaklar olarak ifade edilmesine tepki gösterdi. 

Milletvekili Karal, Merkez Bankası tarafından yayımlanan “Merkezin Güncesi” blogunda yer alan “İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu” başlıklı inceleme yazısına tepki gösterdi.

Karal yazıda, artan sıcaklıklar, kuraklık ve aşırı hava olayları nedeniyle Türkiye'de meyve ve sebze üretim miktarları düşerken, üretim maliyetleri ve fiyatların da yükseldiğine dikkat çekildiğini belirterek, gıda enflasyonundaki artışın sebebinin sadece mevsimsel olaylara indirgenemeyeceğinin altını çizdi. 

Uygulanan yanlış tarım politikaları dolayısıyla OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkenin Türkiye olduğuna vurgu yapan Karal, “Sorun üretememekte değil, üretim sonrasında. Çiftçi aşırı sıcak da olsa, belli bölgelerde kuraklık da yaşansa her şart altında üretimini gerçekleştirmeye çalışıyor. Çiftçi üretiyor ancak ürettiğini satamıyor. Maliyetini karşılayamıyor, ürünü para etmiyor. Buna karşın vatandaş ise fahiş fiyatlara gıdaya erişmek zorunda kalıyor. Bunu sıcaklığa, kuraklığa bağlamak çok yersiz” dedi.

Karal, Merkez Bankası'na gıda enflasyonu hakkında şöyle seslendi:

“O halde Merkez Bankasına soralım: Bu kuraklık ve sıcaklık sadece bizim ülkemize mi özgü? 1 yılda yüzde 100'den fazla zam gelen mazot gıda enflasyonunu artırmadı mı? 1 yılda işçilik, gübre, ilaç, sulama ücretlerinin iki katına çıkması Türkiye'deki gıda enflasyonunu etkilemedi mi? Hükümetin plansız, programsız, dışa bağımlı üretim politikasının da hiçbir etkisi yok mu gıda enflasyonunda? Merkez Bankasına göre, hükümete göre zaten çiftçi suçlu, üretici suçlu, hava şartları suçlu! Onlara göre çiftçi kendi kendine maliyetleri artırıyor, üreticiler bilerek mahsullerini yola, sokağa dökerek fiyatları yükseltiyor, artan sıcaklar ve kuraklık da eklenince gıda fiyatları bu yüzden yükseliyor. Çiftçinin perişan hale gelmesinde, tarımın üstüne ölü toprağı örtülmesinde bir tek Tarım Bakanlığının, hükümetin sorumluluğu yok; geri kalan herkes suçlu, öyle değil mi Merkez Bankası? Yüksek fiyatların asıl sorumlusunu görmezden gelmekten vazgeçin.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.