DEVA Partili Karal: Hükümetin amacı çiftçiyi de tarımı da yerle yeksan etmek

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, açıklanan 2024 yılı buğday alım fiyatı ile ilgili hükümeti eleştirdi.

DEVA Partili Karal:  Hükümetin amacı çiftçiyi de tarımı da yerle yeksan etmek
Yayınlama: 07.06.2024
4
A+
A-

Milletvekili Karal, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından geçen yıl ekmeklik buğdayın destekleme primi ile birlikte ton başına 9 bin 250 lira, arpanın da 7 bin 500 liradan alındığını anımsatarak, bu yıl ise bin 750 lira destekleme primi ile birlikte ekmeklik buğdayın ton başına 11 bin lira, arpanın ise 750 lira destekleme primi ile birlikte 8 bin lira olarak açıklandığını söyledi. 

Yapılan artışın buğdayda yüzde 19’u, arpada ise artışın yüzde 7’yi bulmadığına dikkat çeken Karal, “TÜİK’in daha birkaç gün önce açıkladığı yıllık enflasyon yüzde 75. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin yaptığı hesaplamaya göre ise buğday üreticisinin maliyeti de 1 yılda yüzde 62 arttı. Enflasyona göre ton başına en az 16 bin, maliyet artışına göre ise 15 bin lira olması gereken buğday alım fiyatında 15 bin lira bile üreticiyi kurtarmazken 11 bin lira açıklamak da neyin nesi.” diye konuştu.

Açıklanan yaş çay alım fiyatının da üreticide büyük bir tepkiye neden olduğunu anımsatan Karal, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Son 1 yılda çiftçinin tüm maliyet kalemleri neredeyse 2 kat arttı. Daha bundan 1 ay önce çay üreticilerinin 25 lira bekledikleri yaş çay alım fiyatının enflasyonun altında bir oranla 17 lira olarak açıklanmasının ardından Rize, tarihte görülmemiş tepkilere sahne oldu. Bugün de buğday üreticileri aynı duruma düşürüldü. Yaş çay alım fiyatında olduğu gibi buğdayı da  çiftçinin karşısına geçip bu rakamı açıklamaya yüzleri olmadığı için internet sitesinden duyurdular. Anlaşılan hükümetin amacı çiftçiyi de tarımı da yerle yeksan etmek.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.