DEVA Partili Karal: Bir asrın felaketi de Kur Korumalı Mevduat oldu

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumda yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

DEVA Partili Karal: Bir asrın felaketi de Kur Korumalı Mevduat oldu
Yayınlama: 05.06.2024
4
A+
A-

Karahan’ın, “KKM kaynaklı toplam zarar 833 milyar TL.” şeklindeki açıklamasının ‘malumun ilamı’ olduğunu belirten Milletvekili Karal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın KKM ile ilgili değerlendirmelerinin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Babacan’ın KKM için ‘devleti batırma projesi’ dediğini anımsatan Karal, “Büyük bir müjdeyle, adeta davul zurna çalınarak kamuoyuna duyurulan Kur Korumalı Mevduat uygulamasının acı reçetesini dün bir kez de Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan işittik. Karahan, Türk ekonomisine KKM kaynaklı toplam zararın 833 milyar TL olduğunu açıkladı. Bu rakam, bugünkü kurla 27 milyar dolardan fazla yapıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 binden fazla canımızı yitirdik. 11 ilimizde binlerce ev yıkıldı, şehirlerimiz yerle bir oldu, kentlerin altyapısı ve üst yapısı zarar gördü. Bu felaketin ülkemize maliyeti 104 milyar dolar olarak açıklanmıştı. E bugün bakıyoruz Kur Korumalı Mevduat’ın zararı 27 milyar dolardan fazla. KKM’nin zararı asrın felaketi depremlerin zararının 4’te 1’i. Buyurun size bir asrın felaketi daha.” diye konuştu.

DEVA Partili Karal, KKM sistemi ile yoksulun cebinden alınan paranın bir avuç zengine verildiğini söyledi. Ekonomide açılan bu kara deliğin kapatılmasının bu şartlarda mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Karal, şöyle devam etti:

“KKM sadece bir kara delik açmadı enflasyonu da yükseltti, vatandaşın alım gücünü de düşürdü, cebindeki parayı da maaşını da eritti. Doları baskılamak için, güya ekonomiyi düzeltmek için getirilen ancak bir avuç insanı zengin yapan KKM ile milyonlarca vatandaşın, henüz doğmamış çocukların hakkına girildi. Hayvancılığın, çiftçiliğin durumu ortadayken bir yılda çiftçiye verilecek 91 milyar lira desteklemenin 9 katından fazlası KKM’ye gitti. Nasıl telefi edilecek bu zarar? Ne yazık ki yine vatandaşın cebinden, yine vatandaşın vergileriyle…”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.