DEVA Partili Esen, Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakan Yardımcısı Kramme ile görüştü

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK)’te ağırlanan Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı Parlamenter Devlet Bakan Yardımcısı Anette Kramme’ye Alman Mesleki Teknik Eğitimi ve Türkiye’deki Mesleki Teknik Eğitim Merkezleri (MESEM) bağlamında sorular yöneltti.

DEVA Partili Esen, Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakan Yardımcısı Kramme ile görüştü
Yayınlama: 21.05.2024
4
A+
A-

Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakan Yardımcısı Anette Kramme ve beraberindeki heyet KEFEK komisyonunda ağırlandı. “Türkiye’nin 70'lerdeki iş gücü, ara eleman kaynağı Alman sanayisinde bir fark yarattı. Almanya’nın dünyaya örnek olan teknik eğitimi anlayışı ile birleşerek Alman ekonomisini bambaşka bir seviyeye taşıdı. İyi bir mesleki teknik eğitim gelişiminin kadın erkek fırsat eşitliğini, uygun çalışma ve sosyal güvenlik ortamını destekleyeceğini düşünerek bu konuyu burada açmayı önemli buluyorum” diyerek söze başlayan Esen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“OECD ülkelerinde meslek lise mezunu istihdam ortalaması yüzde 75'in üzerinde iken Türkiye'de 2011'de yüzde 66 olan bu oran 2021'e gelindiğinde 61'e düştü. Türkiye'de mesleki eğitim almış kişilerin istihdam edilme oranı ise daha da düşük. Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM), eski adıyla Çıraklık Eğitim Merkezi, 09.12.2016 tarihinde, örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alındı. Şu anda ise biz mesleki teknik eğitimde bazı sorunlar, ara eleman problemleri yaşıyoruz. Bugün izninizle bazı sorular sorarak iki ülke arasında bu konuda bir bilgi alışverişi sağlayabilir miyiz öğrenmek istiyorum”

Esen, Bakan Kramme’ye Almanya’daki mesleki teknik eğitim alan öğrencilerin ne kadarının istihdam edildiğini, Mesleki teknik eğitim sırasında iş güvenliğinin nasıl sağlandığını, iş kazası geçiren öğrenci oranını, istihdam desteğinin yanı sıra girişimciliğin desteklenip desteklenmediğine dair bilgileri sordu.

Bakan Yardımcısı Kramme, Milletvekili Esen’e bu konuda iletişimi daha sonra da sürdürmek istediklerini belirterek istihdam dairesine bağlı koçların yabancılar dahil tüm gençlere istihdam desteği verdiğini söyledi ve genel bilgiler sundu.

Bakan Yardımcısı Kramme Alman Mesleki Teknik Eğitimi’ni, “İlk 4 hafta ya da daha uzun bir süre boyunca koçlar; haftada bir kişiyle görüşmeleri sürdürür, süreci takip eder. İşverenler bu görüşmeler için çalışana ücretli izin vermek zorundadır. Mesleki Teknik Eğitime geçmek için 10. Sınıfı bitirmek zorunda çocuklar, başladıkları zaman bir işe başvuruyorlar, orada hafta 3 gün sahada 2 gün sınıfta teori eğitimi alarak sürece devam ediyorlar. İş sağlığı ve güvenliği konusunda öğrenciler aynı koşullar içinde çalışıyor, 18 yaşından küçük olan öğrenciler için ek mesai yasağı ve gece vardiyası yasağı var, işveren bunları yaptıramaz” diyerek özetledi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.