DEVA Partili Avşar: Bu dere kanser deresi, bu canavara asla müsaade etmeyeceğiz

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Ergene Nehri’ndeki su ve çevre kirliliğini gündeme taşıdı.

DEVA Partili Avşar: Bu dere kanser deresi, bu canavara asla müsaade etmeyeceğiz
Yayınlama: 03.06.2024
1
A+
A-

Avşar, seçim bölgesi Tekirdağ’ın ve Trakya’nın bir sorunu olan Ergene Nehri’nin su ve çevre kirliliğini Meclis gündemine taşıdı. 

“Istıranca Dağları’ndan doğan ve Havzanın en önemli yüzeysel suyu olan Ergene Nehri 283 km ile Havza boyunca akmaktadır.” diyen Avşar; “Tekirdağ Saray ilçemize kadar 1. derece yüksek kalitede su olarak gelen Ergene’nin içinde balık ve canlılar yaşamaktadır. Sonrasında sanayiye, evsel atıklara ve çeşitli kimyasallara maruz kalan Ergene Nehri içinde mikroorganizmaların bile yaşayamayacağı bir hal almaktadır. “

Avşar, Ergene Havzası’nda yaşanan kirliliğe karşı çözüm geliştirmek amacıy­la 2011 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinasyonunda 15 bileşenden oluşan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı hazırlandığını, Eylem Planı ile Ergene Nehri’nin yine kıyılarında balık tutulan günlerine dönmesi, su kalitesinin 2. sınıf su kalitesi seviyesine erişmesi amaç­landığını ancak üzerinden geçen 13 yıla rağmen kamuoyunda da çokça yer aldığı gibi Tekirdağ’ımızın Çorlu ve Ergene ilçeleri başta olmak üzere tüm Havzayı etkisi altına alan bu sorunun çözülmediğini ve devam ettiğini söyledi.

Avşar, “Bu dere kanser deresi biz bu canavara daha fazla müsaade etmeyeceğiz. Bu iş nereye gidiyorsa gitsin peşini bırakmayacağız. Tekirdağ Valiliği ve belediyeler elinden gelen çabayı gösteriyor, sürekli konuşuyor, görüşüyoruz. Ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gündeminde sadece şehircilik var çevreye hiç sıra gelmiyor. Bakanı Ergene’ye en kısa zamanda bekliyoruz.” diye konuştu. 

Çözüm önerileri sunan Avşar; “Buraya bakanlıkların ciddi bütçe ayırması, sanayi siteleri ve arıtmalar kontrol edilirken atıklarını kaçak yolla suya döken tesislere ağır cezalar verilmesi, sürecin titizlikle takip edilmesi, hatta bu konuda tüm tarafların katkısıyla bir yasal düzenlemenin yapılması, yıllardır nehir dibinde biriken tortunun temizlenmesi gibi birçok girişim acilen yapılmalıdır.” dedi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.