Darfur’daki son hastane de kapandı

Stockholm, 10 Haziran (Hibya) – Sudan’ın batısındaki Darfur bilgesinin tek işleyen tıbbi tesisi olan El Fasher Güney Hastanesi, Hızlı Destek Güçlerinin (RSF) şiddetli saldırısının ardından operasyonlarını askıya almak zorunda kaldı.

Darfur’daki son hastane de kapandı
Yayınlama: 10.06.2024
3
A+
A-

Cumartesi akşamı RSF güçleri hastaneye baskın düzenleyerek hastalara, personele ve ziyaretçilere saldırdı; para, cep telefonu ve ambulansı yağmaladı. Saldırı, yoğun çatışmaların ardından ordu ve ona bağlı silahlı hareketler tarafından püskürtüldü.

Kuzey Darfur Eyaleti Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü İbrahim Abdallah, hastanenin artık faaliyette olmadığını ve hastaların ve personelin güvenli bir yere tahliye edildiğini doğruladı. RSF'nin saldırı sırasında maaşları, ilaçları ve ambulansı yağmalamanın ve araçları imha etmenin yanı sıra çok sayıda hastayı infaz ettiğini ve ziyaretçileri kaçırdığını bildirdi.

Hastaneyi Sağlık Bakanlığı ile birlikte işleten Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Pazar günü yaptığı açıklamada operasyonların durdurulduğunu duyurdu. MSF Acil Durumlar Başkanı Michel Lacharite, saldırıyı kınayarak şunları söyledi: “RSF'nin hastane içerisinde ateş açması çok çirkin. Bu münferit bir olay değil, çünkü personel ve hastalar haftalardır tesise her taraftan saldırılara maruz kalıyor, ancak hastane içinde ateş açmak sınırı aşıyor.”

MSF ve Sağlık Bakanlığı, artan şiddet nedeniyle hastaları ve hizmetleri başka tesislere nakletmeye başladığından, saldırı sırasında yalnızca 10 hasta ve azaltılmış bir sağlık ekibi mevcuttu.

Güney Hastanesi, El Fasher'de cerrahi kapasiteye sahip iki hastaneden biriydi ve savaş yaralılarının tedavisi için birincil sevk merkezi olarak hizmet ediyordu. 10 Mayıs ile 6 Haziran tarihleri ​​arasında bin 300'den fazla yaralı hastanede tedavi edildi.

El Fasher, 10 Mayıs'tan bu yana ordu ve onun müttefik silahlı hareketleri arasında RSF'ye karşı şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Çatışma çok sayıda sivilin ölümüne, geniş çapta yerinden edilmeye ve altyapıda büyük hasara neden oldu.

RSF'nin El Fasher'e saldırısı, Darfur bölgesinde kendi kontrolleri altında olmayan son şehrin kontrolünü ele geçirme girişimi olarak görülüyor. Grup, geçen yılın sonundan bu yana Güney, Orta, Batı ve Doğu Darfur'un kontrolünü ele geçirmiş ve orduyu bu eyaletlerden başarıyla uzaklaştırmıştı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.