Dağtekin: Ana önceliğimiz üretim çalışmalarını hızlandırmak

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin, Çin’den ithal edilecek otomobillere vergileri artırılması kararı sonrası ana önceliğin olarak üretim çalışmalarını hızlandırmak olduğunu ve MG’den özel destek alarak fiyatları 8 Temmuz ve sonrası için dengelemeye çalışacaklarını vurguladı.

Dağtekin: Ana önceliğimiz üretim çalışmalarını hızlandırmak
Yayınlama: 10.06.2024
5
A+
A-

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin ve Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo, Resmi Gazete'de yayımlanan Çin’den ithal edilecek otomobillere vergileri artırılması kararına ilişkin açıklama yaptı.

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Dağtekin, yeni karar ilişkin açıklamalarında Çin'in otomotiv endüstrisinin son yıllarda hem teknoloji hem de kalite anlamında batılı markaların önüne geçmesi ve daha üstün araçları daha rekabetçi fiyatlara piyasaya sunmasıyla dünya otomotiv camiasının hareketli günler geçirdiğini belirterek, “Batılı otomotiv devleri bir yandan rekabet ederken diğer yandan Çinliler ile ortaklıklar yapmaya çalışıyorlar. Ülkelerin ekonomi ve ticaret yönetimleri de doğal olarak kendisini koruyacak tedbirleri değerlendiriyor. Bu bağlamda Avrupa Birliği’nin kısa zaman içinde vergisel tedbirler almasını beklerken Türkiye olarak, toplam gümrük vergisini yüzde 50’ye yükselttik. Bu yeni uygulama bizim beklentimizden daha önce ve sert yönde gerçekleşti.” dedi.

Dağtekin, Doğan Trend Otomotiv olarak, 2021 senesinde MG’yi Türkiye'ye getirirken uzun bir maraton olacağını bildiklerini bu sebeple marka olarak MG markasını tercih ettiklerine dikkat çekerek “Bugün, Çin’de üretimi bulunan markalar arasında Avrupa’da lider ve 100 yıllık geçmişe sahip MG’nin ülkemizde de beğenildiğini kendine iyi bir yer edindiğini görüyoruz. MG Yönetimi, Avrupa’daki gelişimini devam ettirmek üzere Avrupa’da üretim tesisleri kuracaklarını resmen paylaşmışlardı. Biz Doğan Trend olarak, Avrupa’da planlanan tesislerin ilki Türkiye’de olsun diye çalışıyoruz. MG ile geçen hafta niyet mektubu imzalama aşamasına geldik. Ancak net bir şekilde bilinmelidir ki yatırım karar alınması uzun bir süreçtir ve temennilerin ötesinde kati konuşmak doğru değildir.” ifadelerine yer verdi.

Sanayi Bakanlığından da bu yatırım konuda işin içinde destek aldıklarını aktaran Dağtekin, şöyle devam etti:

“Hatta geçen Aralık ayında Sanayi Bakanımız Fatih Kacır’ın liderliğinde geniş bir ekiple SAIC-MG merkezinde üst yönetimleri ile projemizi değerlendirmiş ve ülkemizin sanayi kabiliyetlerini -özellikle otomotiv üretimindeki gücümüzü- aktarmıştık. Umarım çabalarımız karşılık bulur ve üretimi Türkiye olarak kazanırız. Ama her halükarda Avrupa ve/veya Türkiye’de üretim tesisi kurulduğunda MG markalı araçlarımız bugün olduklarından daha rekabetçi fiyatlar ve özelliklerle yoluna devam edecektir. Şimdi ana önceliğimiz elbette üretim çalışmalarını hızlandırmaktır. Ayrıca ⁠MG’den özel destek alarak fiyatları 8 Temmuz ve sonrası için mümkün mertebe dengelemeye çalışacağız ama bu noktada en büyük önceliğimiz ⁠mevcut müşteri ve bayilerimizi bu süreçte eksiksiz hizmetle desteklemek olacaktır.”

Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo ise kararla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Türkiye, bizim en stratejik pazarlarımızdan bir tanesi ve ayrıca Chery’nin Avrupa stratejisinin de önemli bir parçası. Bu nedenle Chery markası olarak müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek adına Eylül 2022’de tamamen kendi özsermayemiz ile iştirak şirketimiz olan Chery Türkiye’yi kurduk. Hükümetin vergi düzenlemesi kararına saygı duyuyoruz. Mevcut durumu göz önüne aldığımızda; bir taraftan yapılan değişikliklere uyum sağlamak için çalışırken, diğer taraftan da ilgili Bakanlıklarla beraber Türkiye’de fabrika inşasının ve Türkiye’de üretimin fizibilite analizine yoğun bir şekilde çalışıyoruz. En kısa sürede Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba içerisindeyiz. Türkiye geneline yayılan yetkili satıcı ağımız ile satış ve servis hizmetlerimizle müşterilerimizin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.