Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi uluslararası hukukun bir gereğidir

İstanbul, 11 Eylül (Hibya) -Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dördüncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi’ne bir video mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi uluslararası hukukun bir gereğidir
Yayınlama: 11.09.2024
1
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı şu şekilde:

“Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Volodimir Zelenski, saygı değer hükümet ve devlet başkanları, değerli Kırım Tatar Türkü soydaşlarımız, sizleri en kalbi duygularımla saygıyla selamlıyorum.

Kırım Platformu’nun 4. Liderler Zirvesi’nde sizlere ulaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Başta Sayın Zelenski ve Kırım Tatarlarının Milli Lideri Mustafa Kırımoğlu olmak üzere bu müstesna zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bu seneki zirve Kırım Tatar halkının sürgününün 80. yıl dönümüne denk geliyor. Anavatanlarından zorla çıkartılan Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın maruz kaldığı trajedinin acısı 80 yıldır dinmemiş, yaraları kapanmamıştır.

Türkiye’nin ilk günden beri karşı çıktığı ve tanımadığı Kırım’ın ilhakı yaşanan acıları daha da derinleştirmiştir.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına verdiğimiz destek bakidir. Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi Uluslararası Hukukun bir gereğidir. Kırım’ın yerli halklarından olan Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın güvenliğinin ve esenliğinin temini de dış politikamızın öncelikleri arasında yerini alıyor.

Ukrayna hükümetinin, Kırım Tatar Türklerinin haklarının güçlendirilmesi için öncülük ettiği, hukuki düzenlemelerden duyduğum memnuniyeti bir kere daha ifade etmek istiyorum.

Önümüzdeki dönemde Kırım Tatar Türklerinin haklarının pekiştirilmesi yönünde ilave adımların atılmaya devam edeceğine inanıyorum. Kırım Tatar Türkleri kendi anavatanlarında hür olarak güvenli ve huzurlu bir hayat sürdürme hakkına sahiptirler.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal’in yaklaşık 3 yıllık esaretin ardından Haziran ayında serbest bırakılması mutluluk vericidir. Hasan ve Aziz Ahmedov kardeşler dahil tüm Kırım Tatar soydaşlarımızın bir an evvel özgürlüklerine kavuşmalarını bekliyoruz.

Savaşın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı temelinde adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesi samimi temennimizdir.

Platform bünyesinde yürüttüğümüz çalışmaların Kırım’da, Ukrayna’da ve bölgemizde barışın sağlanmasına yönelik uluslararası çabalara katkı sağlamasını temenni ediyorum.

Sürgün edilişlerinin 80. yıl dönümünde ebediyete irtihal eden Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın aziz hatıralarını bir kez daha hürmetle yad ediyorum.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.