Çin’den koşulsuz ve kalıcı ateşkes çağrısı

Çin’in BM’deki Daimi Temsilcisi Fu Cong, Gazze’de derhal koşulsuz ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulundu.

Çin’den koşulsuz ve kalıcı ateşkes çağrısı
Yayınlama: 11.06.2024
2
A+
A-

Çin'in BM'deki Daimi Temsilcisi Fu Cong, Gazze'de derhal koşulsuz ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'nde dün ABD tarafından sunulan Hamas ve İsrail'i ateşkese çağıran bir karar tasarısı onaylandı.

Fu Cong oylamadan sonra yaptığı konuşmada karar tasarısını sunan tarafı sorumlu bir tutum sergileyerek kalıcı ateşkesin gerçekleşmesini ilerletmek için samimi çaba harcamaya çağırdı.

Gazze'de meydana gelen çatışmaların 8 aydır sürdüğünü, 37 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 2 milyon sivilin eşi benzeri görülmemiş bir insani felaketten etkilendiğini hatırlatan Fu, bu facianın karşısında uluslararası toplumda koşulsuz ve kalıcı ateşkesin derhal sağlanması, bütün rehineler ve tutuklu bulunan Filistinlilerin derhal serbest bırakılması, yeterli insani malzemelerin sorunsuz bir şekilde Gazze'ye zamanında ulaştırılması, sivillerin korunması ve Gazze'de uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin soruşturulması konularında ezici bir fikir birliği oluşturulduğunu kaydetti.

Karar tasarısında hala muğlak noktaların bulunduğuna dikkat çeken Fu, ilgili tarafların ateşkes çağrısını kabul edip etmeyeceğini, üç aşamalı düzenlemelere sorunsuz bir şekilde geçiş yapılıp yapılamayacağını kaygıyla izlediklerini belirtti.

Karar tasarısı sunan tarafın Çin'e İsrail'in artık ateşkes çağrısını kabul ettiğini bildirdiğini hatırlatan Fu, daha fazla katliamın işlenmemesi ve insani felaketlerin hafifletilmesine yönelik acil ihtiyaç nedeniyle Çin'in, karar tasarısının lehine oy kullandığını ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi'nin tüm kararlarının yasal olarak bağlayıcı olduğuna dikkat çeken Fu, Çin'in, Gazze'deki çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi ve Filistin-İsrail sorununun “iki devletli çözüm”e bağlanması için tüm taraflarla birlikte çalışmaya devam edeceğinin altını çizdi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.