Çin’den Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusunun değerlendirilmesine destek

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Fu Cong, dün yaptığı açıklamada, Çin’in BM Genel Kurulu’nun 10. Acil Özel Oturumu’nda onaylanan kararı olumlu karşıladığını, BM Güvenlik Konseyi’nin Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusunu yeniden değerlendirmesine destek verdiğini belirtti.

Çin’den Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusunun değerlendirilmesine destek
Yayınlama: 11.05.2024
3
A+
A-

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, dün yaptığı açıklamada, Çin’in BM Genel Kurulu'nun 10. Acil Özel Oturumu’nda onaylanan kararı olumlu karşıladığını, BM Güvenlik Konseyi’nin Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusunu yeniden değerlendirmesine destek verdiğini belirtti.

BM Genel Kurulu'nun dün düzenlenen 10. Acil Özel Oturumu’nda, BM Güvenlik Konseyi’ne Filistin’in BM’ye tam üyeliğinin tekrar değerlendirilmesi tavsiye edilen bir karar onaylandı.

Bağımsız bir devletin kurulmasının Filistin halkının uzun süredir beslediği arzu ve Filistin’in BM’ye resmî katılımının da bu tarihî süreçteki önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Fu Cong, Filistin’in İsrail'le eşit statüye, Filistin halkının da İsrail halkıyla eşit haklara sahip olması gerektiğini ifade etti.

Fu, Filistin'in bağımsız devlet kurma sürecini destekleme ve ilerletme ile Ortadoğu'da kalıcı barışa ulaşılması için iki devletli çözümün uygulanmasına yönelik güçlü bir garanti sağlamanın uluslararası toplumun ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Fu Cong, “Ne yazık ki, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyelik başvurusu, 18 Nisan'da BM Güvenlik Konseyi'nde ABD tarafından merhametsizce reddedildi. ABD, Filistin-İsrail meselesinde defalarca veto yetkisini kullanarak, uluslararası toplumun Filistin'in uzun süredir maruz kaldığı tarihsel adaletsizliği çözme çabalarını engelledi. Bu girişim, sorumlu bir büyük ülkenin rolüyle uyuşmuyor.” dedi.

Çin’in BMGK’nin BM Genel Kurulu’nun kararına uyarınca Filistin’in başvurusunu yeniden ve bir an önce değerlendirmesini desteklediğine işaret eden Fu Cong, ilgili ülkelere bu konuda engel oluşturmama çağrısında bulundu.

Çinli temsilci, “Karar, Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletler’in faaliyetlerine ve ilgili toplantılara katılımına yönelik ilave düzenlemeler yapmakta ve Filistin Devleti'ne yeni haklar ve özel haklar vermektedir. Bunlar, Filistin'in uzun süredir katlandığı tarihsel adaletsizliğe çare olarak başka seçeneklerin bulunmaması nedeniyle kararlaştırılan özel yöntemler ve ABD'nin veto yetkisini kötüye kullanmasına yönelik bir düzeltmedir. Çin, ilgili düzenlemelerin kalıcı olmayacağına, Filistin Devleti’nin bir gün BM’ye tam üye olacağına ve diğer üye ülkeler gibi BM’de tam ve eşit haklara sahip olacağına inanıyor.” ifadelerini kullandı.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.