Çin’den Afrika için adil ve pragmatik iş birliği çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin uluslararası toplumun Afrika’yla adil, eşit ve pragmatik ilkelere dayalı iş birliğini sürdürmesi gerektiğine vurgu yaptığını kaydetti.

Çin’den Afrika için adil ve pragmatik iş birliği çağrısı
Yayınlama: 10.09.2024
2
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin uluslararası toplumun Afrika’yla adil, eşit ve pragmatik ilkelere dayalı işbirliğini sürdürmesi gerektiğine vurgu yaptığını kaydetti.

Mao Ning, Wang Yi’nin Çin-Afrika İşbirliği Forumu Beijing Zirvesi’nin ardından düzenlenen basın toplantısında, Çin’in Afrika’yla iş birliğinin özelliklerini özetlediğini belirtti.

Mao, Afrika’nın içişlerine karışmayan ve Afrika’ya samimi yardımlar sağlayan Çin’in Afrika’yla iş birliğinin kıtanın kalkınma ihtiyaçlarını karşıladığını ve bağımsız kalkınma yeteneklerinin arttırılmasına odaklandığını kaydetti. Mao, Çin'in jeopolitik oyunlara, Afrika'da bloklar arası zıtlaşmaların yaratılmasına karşı çıktığını vurguladı.

Mao Ning, Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun kurulmasından bu yana geçen 24 yılda, Çin’in Afrika’da 100 bin kilometre uzunluğunda karayolu, 10 bin kilometre uzunluğunda demiryolu, yaklaşık bin adet köprü ve yüz adet limanın inşa edilmesine veya yenilenmesine yardım ettiğini söyledi. Geçen 3 yılda Çinli şirketlerin Afrika’da 1 milyon 100 binden fazla istihdam sağladığına dikkat çeken Mao, bu yardımların Afrika’nın kalkınma sürecindeki darboğazları aşmasına ve borç sorununu temelden çözmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Afrika’ya en çok borç veren ülkenin hiçbir zaman Çin olmadığına işaret eden Mao, buna rağmen Çin’in Afrika’nın borç yükünü azaltmasına iki veya çok taraflı kanallardan yardım etmeye çalıştığını dile getirdi. Mao, Çin’in son zirvede onaylanan eylem planında da bu konuda somut önlemler ortaya koyduğunu yineledi.

Mao Ning, “Çin, uluslararası topluma, özellikle gelişmiş ülkelere ve uluslararası finans kuruluşlarına Afrika ülkelerinin borç yükünü hafifletmesine ve sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmesine yardım sağlama çağrısında bulunuyor.” ifadesini kullandı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.