Çin’den ABD’nin “aşırı üretim kapasitesi” iddiasına tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Çin’e karşı uydurduğu sözde “aşırı üretim kapasitesi” iddiasının baştan sona çifte standartlı bir uygulama olduğunu açıkladı.

Çin’den ABD’nin “aşırı üretim kapasitesi” iddiasına tepki
Yayınlama: 14.05.2024
0
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Çin’e karşı uydurduğu sözde “aşırı üretim kapasitesi” iddiasının baştan sona çifte standartlı bir uygulama olduğunu açıkladı.

Edinilen bilgilere göre, ABD Maliye Bakanı Janet Yellen kısa süre önce basına verdiği demeçte, Çin’in elektrikli araçlar gibi yeni enerji alanlarında “aşırı üretim kapasitesi”ne sahip olduğunu iddia etti. Yellen, Çin tarafının aşırı üretim kapasitesine sahip Çin işletmelerine yüklü sübvansyon sağlamayacağını ümit ettiklerini söyleyerek, Çin’in bu tedbirinin ABD’li işletmeleri piyasadan çıkarabileceğini öne sürdü.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında konuyu değerlendirirken şunları söyledi:

“ABD tarafının mantığına göre, kendilerinin sağladığı sübvansyon kritik önem taşıyan endüstriyel yatırım olurken, diğer ülkelerin sağladığı sübvansyon ise endişe verici adilsiz rekabet oluyor. Aynı mantıkla ABD’nin dünyaya karşılaştırmalı avantajlı ürünler ihraç etmesi serbest ticaret olurken, diğer ülkelerin karşılaştırmalı avantajlı ürünleri ihraç etmesi ise “aşırı üretim kapasitesi” olabiliyor. Aslında ABD’nin bu mantığı ‘yetkililerin yangın yaratmasına izin verir, sıradan vatandaşların fener yakmasını yasaklar’ şeklindeki bir Çin deyimine uyuyor. Bu mantık baştan sona bir çifte standartlı uygulamadır, işin özüne bakıldığında ABD’nin sözde “aşırı üretim kapasitesi” kisvesi altında, diğer ülkelerin endüstrisine baskı yapmaya ve “adil rekabet” bahanesiyle korumacılığa kalkıştığı görülüyor.”  

Wang Wenbin, Çin’in yeni enerji endüstrisinin hızla gelişmesinin sürekli teknolojik inovasyon, kapsamlı endüstri, tedarik zincirleri ve yeterince piyasa rekabeti temeline dayandığına işaret ederek, ABD’nin iki yüzlülükten ve çifte standartlı uygulamadan kaçınması ve korumacılıktan uzak durması gerektiğini belirtti.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.