Çin’deki İslami tarzdaki son büyük cami kubbelerini yitirdi

Stockholm, 25 Mayıs (Hibya) – The Guardian’ın haberine göre, Çin’de İslami stil özelliklerini koruyan son büyük caminin kubbelerini yitirmesi ve minarelerinin kökten değiştirilmesi, uzmanlara göre hükümetin ülkedeki Müslüman ibadethanelerini ”Çinlileştirilmesi” kampanyasının tamamlandığına işaret ediyor.

Çin’deki İslami tarzdaki son büyük cami kubbelerini yitirdi
Yayınlama: 25.05.2024
0
A+
A-

Çin'in en büyük ve en görkemli camilerinden biri olan Shadian Ulu Camii, güneybatı Yunnan eyaletinde adını aldığı küçük kasabanın üzerinde yükseliyor.

Geçen yıla kadar 21 bin metrekarelik kompleks, dört küçük kubbe ve yükselen minarelerle çevrili, hilal ile süslenmiş kiremitli yeşil bir kubbe ile tepesinde büyük bir binaya sahipti. 2022'de çekilen uydu görüntüleri, canlı siyah çinilerden yapılmış büyük bir hilal ve yıldızla süslenmiş giriş pavyonunu gösteriyor.

Bu yıla ait fotoğraflar, uydu görüntüleri ve tanık ifadeleri, kubbenin kaldırıldığını ve yerine Han Çin tarzı bir pagoda çatısının yerleştirildiğini ve minarelerin kısaltılarak pagoda kulelerine dönüştürüldüğünü gösteriyor. Bir zamanlar caminin ön terasını süsleyen hilal ve yıldız çinilerinin sadece silik bir izi görülebiliyor.

Yunnan'ın diğer simge camisi olan ve Shadian'a 160 kilometreden daha az bir mesafede bulunan Najiaying'in de İslami özellikleri kısa süre önce yapılan bir tadilatla ortadan kaldırıldı.

Cornell Üniversitesi'nde antropolog olan ve iki yılını Şadian'da saha çalışması yaparak geçiren Ruslan Yusupov şunları söyledi: “Bu iki simge caminin yıkılması kampanyanın başarısına işaret ediyor. Köylerde Arap tarzında küçük camiler kalmış olsa bile, yerel toplulukların bunların sinikleştirilmesine itiraz etmesi zor olacaktır” dedi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.