Çin ve Türkiye dışişleri bakanları görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün Beijing’de Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir görüşme yaptı.

Çin ve Türkiye dışişleri bakanları görüştü
Yayınlama: 04.06.2024
1
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün Beijing’de Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir görüşme yaptı.

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi olan Wang Yi görüşmede, Çin ve Türkiye’nin kadim medeniyetlere sahip iki ülke ve G20’nin önemli üyeleri olduğunu hatırlattı. Bakan Wang, uluslararası ortamdaki büyük değişikliklerin getirdiği sınamalar karşısında iki ülkenin iletişimi ve koordinasyonu güçlendirerek kadim bilgelikten güç almanın yanı sıra, çağın akımında doğru yolu izleyerek bölgesel barış ve küresel kalkınma için olumlu katkı yapmaları gerektiğini söyledi.  

Eşitlik ve karşılıklı saygının Çin-Türkiye ilişkilerinin siyasi temeli olduğuna işaret eden Wang, karşılıklı yarar ve kazan-kazan ilkelerine dayanan işbirliğinin Çin-Türkiye ilişkilerine tükenmez itici güç sağladığını ve karşılıklı anlayışı güçlendirmenin iki halkın ortak arzusu olduğunu belirtti. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejik rehberliğinde Çin-Türkiye stratejik ortaklık ilişiklerinin gelişmeye devam ettiğinin ve geleceğinin parlak olduğunun altını çizen Wang, Çin milletinin şahlanması ve Türkiye’nin kalkınmasının paralel olarak gerçekleştirileceğini ve insanlığın gelişme tarihinde yeni sayfa açılacağını kaydetti.

Kapsamlı, derin ve üst düzeydeki Çin-Türkiye ilişkilerinin iki halkın temel çıkarına uyduğunu vurgulayan Çinli Bakan, Türkiye’nin bağımsız kalkınma yolunda ilerlemesini ve egemenlik, güvenlik ve gelişme çıkarlarını korumak için harcadığı çabaları kararlıkla desteklediklerini ifade eden Wang, egemenlik, güvenlik ve toprak bütünlüğü gibi kritik konularda Çin’in adil duruşuna Türkiye’nin sağladığı desteği ve anlayışı takdirle değerledirdiklerini söyledi.

Çin’in Türk tarafıyla farklı düzeydeki temasları sürdüreceğini dile getiren Wang, Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Orta Koridor’un uyumlaştırılmasını hızlandıracaklarını belirtti. Çin’in Türkiye’den kaliteli tarımsal ürünlerin ithalini artırmaya hazır olduğuna dikkat çeken Bakan Wang, kültür, eğitim, turizm ve uzaycılık gibi alanlardaki işbirliğini yoğunlaştıracaklarını duyurdu.

Konuk Bakan Fidan ise, Türkiye’nin Tek Çin ilkesine desteğinin tam olduğunu ve Çin’in kendi hayati çıkarlarını korumasını desteklediğini vurguladı. Çin’in kalkınmasının küresel barış ve refah için büyük önem taşıdığına işaret eden Fidan, Çin’in gelişimini engelleyen girişimlere katılmadıklarını ve destek sağlamadıklarını söyledi. Fidan ayrıca, Ukrayna ve Ortadoğu sorunlarında Çin’in adil duruşunu takdirle değerlendirdi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.