Çin ve Tunus arasında stratejik ortaklık dönemi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, başkent Beijing’de bulunan Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Tunus Devlet Başkanı Kays Said ile bir araya geldi. İki lider, Çin ve Tunus arasındaki mevcut ikili ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine yükseltildiğini açıkladı.

Çin ve Tunus arasında stratejik ortaklık dönemi
Yayınlama: 31.05.2024
0
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, başkent Beijing'de bulunan Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda Tunus Devlet Başkanı Kays Said ile bir araya geldi. İki lider, Çin ve Tunus arasındaki mevcut ikili ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine yükseltildiğini açıkladı.

Xi Jinping, görüşmede yaptığı konuşmada, Çin ve Tunus'un iyi dost ve yakın kardeş olduklarını belirterek, diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 60 yıl içinde küresel durum nasıl değişirse değişsin, iki ülkenin daima birbirlerine saygı ve destek gösterdiklerini vurguladı. Xi, iki ülkenin gelişmekte olan ülkeler olarak omuz omuza vererek zorlukların üstesinden gelme konusunda canlı bir örnek teşkil ettiğini söyledi. Çin'in, Tunus ile birlikte geleneksel dostluğu pekiştirmeye, çeşitli alanlarda iş birliğini yoğunlaştırmaya ve ikili ilişkileri yeni bir düzeye taşımaya hazır olduğunu belirtti.

Xi Jinping ayrıca, Tunus ile birlikte Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu ve Çin-Afrika Ülkeleri İşbirliği Forumu inşasını hızlandırmaya, Çin-Arap ülkeleri ilişkilerinin gelişmesine yeni bir dinamizm katmaya ve Çin-Afrika ülkeleri kader birliğinin inşasını yoğunlaştırmaya hazır olduklarını ifade etti.

Tunus Devlet Başkanı Kays Said ise, ülkesinin gelişiminde Çin'den daha fazla destek beklediklerini belirterek, sağlık, ulaştırma, yeşil gelişme ve eğitim alanlarında Çin ile iş birliğini artıracaklarını ve ikili ilişkileri yeni bir düzeye taşıyacaklarını söyledi. Said, Tunus'un Tek Çin ilkesine bağlı kalacağını vurguladı.

Görüşmenin sonunda, Çin Halk Cumhuriyeti ve Tunus Cumhuriyeti arasında stratejik ortaklığın kurulmasını öngören ortak bir bildiri yayımlandı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.