Çin ve Polonya devlet başkanları bir araya geldi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’in başkenti Beijing’de yer alan Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile bugün bir araya geldi.

Çin ve Polonya devlet başkanları bir araya geldi
Yayınlama: 24.06.2024
7
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’in başkenti Beijing’de yer alan Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile bugün bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, görüşmede Polonya’nın Çin Halk Cumhuriyeti’ni en erken tanıyan ülkelerden biri olduğunu ve bu yılın iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 75’inci yıldönümü olduğunu hatırlattı.

Geride kalan 75 yılda, iki ülke arasındaki ilişkilerin daima istikrarlı şekilde geliştiğine işaret eden Xi Jinping, Çin’in Polonya ile birlikte, barış içinde bir arada yaşamanın beş ilkesi doğrultusunda, diplomatik ilişkilerin kurulmasının esas gayesini daima yürekte taşıyarak geleneksel dostluğu sürdürmeye, ikili ilişkileri yeni bir düzeye taşımaya ve çalkantılı bir dünyaya daha fazla istikrar ve kesinlik katmaya hazır olduğunu kaydetti.

Xi Jinping, görüşmede ayrıca Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliği mekanizmasının sürdürülebilir şekilde gelişmesiyle, Çin-Avrupa ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı şekilde ilerlemesini hızlandırmayı arzuladıklarını kaydetti.

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda da görüşmede, Polonya’nın Tek Çin ilkesine bağlı kalacağına işaret ederek, Çin ile birlikte Kuşak ve Yol’un inşasını hızlandırmaya, ticaret, ekonomi, tarım, altyapı, dijital ekonomi ve yeni enerjili araçlar gibi yeni alanlardaki işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Duda, daha fazla Çinli işletmenin Polonya’ya yatırım yapmasını beklediklerini ifade etti.

İki lider, Ukrayna krizi hakkında da görüş alışverişinde bulundu. Xi ile Duda, ülkeleri arasındaki çok sayıda işbirliği belgesinin de imzalanmasın tanıklık etti.

Diğer yandan, görüşmenin bitiminde, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığı derinleştirmeyi öngören eylem planı (2024-2027) yayımlandı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.