Çin ve Mısır liderleri bir araya geldi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Toplantısı’nın açılışına katılmak ve resmî ziyarette bulunmak için Çin’e gelen Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi ile bugün başkent Beijing’de görüştü.

Çin ve Mısır liderleri bir araya geldi
Yayınlama: 29.05.2024
4
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Toplantısı’nın açılışına katılmak ve resmi ziyarette bulunmak için Çin’e gelen Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi ile bugün başkent Beijing’de görüştü.

Xi, 68 yıl önce Arap ve Afrika ülkelerinden ilk olarak Mısır’ın Çin’le diplomatik ilişki kurduğunu hatırlatarak, uluslararası arenada ne gibi değişiklikler meydana gelirse gelsin iki ülkenin daima karşılıklı güven beslediğini, samimiyetle iş birliğini sürdürdüğünü ve el ele vererek kalkınmayı ilerlettiğini belirtti.

Xi, bu yılın ikili kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisinin tesisinin 10. yıldönümü olduğunu ifade ederek, geride kalan 10 yıl içinde ikili ilişkilerin büyük canlılıkla geliştiğini anlattı.

Yeni dönemde daha zengin içerikli ve daha canlı Çin-Mısır ilişkilerinin inşa edilmesinin iki halkın ortak beklentisine uyduğuna işaret eden Xi, Mısır’la karşılıklı güveni derinleştirmeyi ve iş birliğini ilerletmeyi sürdürmeye, yeni döneme yönelik Çin-Mısır kader birliğini oluşturmaya, bölge ve hatta dünyanın barışı, istikrarı, kalkınması ve refahına katkıkılarda bulunmaya hazır olduklarını ifade etti.

İki tarafın birbirine kararlı destek vermeye ve el ele ortak kalkınmayı hızlandırmaya devam etmesi gerektiğinin altını çizen Xi, Mısır’la beraber, altyapı, sanayi, elektrik ve tarım gibi geleneksel alanlardaki iş birliği potansiyelini ortaya çıkarmaya, tıp ve sağlık, bilgi ve haberleşme ile yenilenebilir enerji gibi yeni yükselen alanlarda iş birliğini başlatmaya ve ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarındaki iş birliğini derinleştirmeye hazır olduklarını belirtti. Daha fazla Çinli şirketin Mısır'da yatırım yapmasını teşvik edeceklerini söyleyen Xi, bu yıl Çin-Mısır Ortaklık Yılı etkinliklerinin iyi bir şekilde düzenlenmesi, iki halk arasındaki temasların ile ikili kültürel ve beşeri iletişim ve iş birliğinin genişletilmesi gerektiğini dile getirdi.

Xi, Mısır’ın uluslararası ve bölgesel işlerde daha büyük rol oynamasını destekleyerek, Mısır’la beraber Birleşmiş Milletler, Shanghai İşbirliği Örgütü ve BRICS gibi çok taraflı platformlardaki koordinasyonu ve iş birliğini daha da sıkılaştırmaya, eşit ve düzenli çok kutuplu bir dünya ve geniş fayda sağlayacak kapsayıcı bir ekonomik küreselleşmeyi savunmaya, uluslararası adalet ve hakkaniyeti ile gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını ortaklaşa korumaya istekli olduklarını vurguladı.

Bu yılın Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu’nun kurulmasının 20. yıldönümü olduğunu söyleyen Xi, Mısır ve diğer taraflarla temas ile iş birliğini pekiştirmeye, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu’nu iyi bir şekilde inşa etmeye, Çin-Arap ilişkisine yeni dinamizm sağlamaya devam etmeye ve Çin-Arap kader birliği inşasını hızlandırmaya hazır olduklarını ifade etti.

Xi, ayrıca Çin’in Mısır dahil olmak üzere Çin-Afrika İşbirliği Forumu taraftarlarıyla beraber, Çin-Afrika dostluk ve iş birliği ruhunu yaygınlaştırarak, yüksek seviyeli Çin-Afrika kader birliğini oluşturmaya istekli olduğunu sözlerine ekledi.

Çin’e resmi ziyarette bulunmaktan ve Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Toplantısı’nın açılış törenine katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Abdülfettah es-Sisi, Çin’le ikili kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerini daha da derinleştirerek, bölgenin barışı ve istikrarının ilerletilmesine katkı sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Sisi, Tek Çin ilkesine bağlı kalarak, Çin’in Taiwan, Hong Kong, Tibet ve insan hakları gibi temel çıkarlarıyla ilgili sorunlara dair tutumunun yanı sıra Çin’in ulusal birleşmesini kararlılıkla desteklediklerini vurguladı.

Daha fazla Çinli şirketin Mısır’a yatırım yapmasını ve Mısırlı şirketlerle iş birliği yapmasını beklediklerini dile getiren Sisi, bu yıl kutlanan “Mısır-Çin Ortaklık Yılı” vesilesiyle ikili beşeri ve kültürel temasların pekiştirilmesinin yanı sıra, iki ülke arasında bilgi, telekomünikasyon, yapay zeka, yeni enerji, tahıl güvenliği ve finans alanlarındaki iş birliğinin güçlendirilmesini de beklediklerini dile getirdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ortaya konan bir dizi küresel inisiyatifi takdir ettiklerini kaydeden Sisi, Çin’le çok taraflı koordinasyonu ve iş birliğini yoğunlaştırarak, insanlığın barışına ve ilerlemesine daha aktif katkılarda bulunmaya devam edeceklerini söyledi.

İki lider İsrail-Filistin çatışması hakkında da fikir alışverişinde bulundu. Cumhurbaşkanı Xi İsrail-Filistin çatışmasının çok sayıda masum sivilin ölümüne ve yaralanmasına yol açtığına işaret ederek, Çin’in Gazze’de kötüleşen insani durumdan büyük üzüntü duyduğunu aktardı. Çatışmanın yayılarak bölgesel barış ve istikrarı zedelemesini önlemek için ateşkesin sağlanmasının şu anki birinci öncelik olduğuna dikkat çeken Xi, iki devletli çözüm planının Filistin sorununun çözümünün temel çıkış yolu olduğunu yineledi. Xi, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Filistin’in Birleşmiş Milletler’in resmi üyesi olmasını kararlılıkla destekliyoruz. Mısır’ın gerilimin düşürülmesi ve insani yardım sağlanması konularında oynadığı önemli rolü takdirle değerlendiriyoruz. Mısır ile birlikte Gazze halkına elimizden gelen her türlü yardımı sağlamaya devam etmeye ve Filistin sorununun en kısa zaman içinde kapsamlı, adil ve kalıcı bir şekilde çözülmesini hızlandırmaya hazırız.”

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi Çin’in Filistin sorununda her zaman adaletin yanında olmasını takdirle karşıladıklarını ifade ederek, Çin ile yakın temasta bulunarak Gazze bölgesindeki gerilimin bir an önce yumuşatılmasını hızlandırmaya hazır olduklarının altını çizdi.

Görüşmenin ardından iki lider “Kuşak ve Yol” iş birliği planının hızlandırılması, teknolojik yenilik, yatırım, ekonomik işbirliği gibi alanlardaki ikili iş birliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti. 

Bu arada, Çin Halk Cumhuriyeti ve Mısır Arap Cumhuriyeti Arasında Kapsamlı Stratejik İşbirliği ve Ortaklık İlişkilerinin Derinleştirilmesine İlişkin Ortak Bildiri yayımlandı.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.