Çin ve İran Dışişleri Bakanları telefonda görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bugün İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ile telefon görüşmesi yaptı.

Çin ve İran Dışişleri Bakanları telefonda görüştü
Yayınlama: 11.08.2024
1
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bugün İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ile telefon görüşmesi yaptı.

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi olan Wang Yi, görüşmede İran’ın önemli etkiye sahip bir ülke olduğunu, Çin ve İran’ın kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisine sahip olduğunu hatırlattı. Wang Yi, İran ile Shanghai İşbirliği Örgütü ve BRICS çerçevelerindeki işbirliğini pekiştirmeye, “Küresel Güney”in söz hakkının ve etkisinin artması için çalışmaya, küresel yönetişimin daha adil ve akılcı yönde gelişmesini sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.

Bakıri, İran’ın Çin ile küresel ve bölgesel meseleler üzerinde koordinasyonu güçlendirmeye hazır olduğunu vurguladı.

İki bakan, Ortadoğu’daki son durum hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Çin’in suikast eylemlerine kararlılıkla karşı çıktığına işaret eden Wang Yi, bu tür eylemlerin uluslararası ilişkilerin temel normlarına ciddi şekilde aykırı olduğu gibi, İran’ın ulusal egemenliğini ve güvenliğini ihlal ettiğini, onurunu çiğnediğini kaydetti. Wang, Haniye suikastının Gazze’deki ateşkes sürecini doğrudan kötü etkilediğini, bölgesel barış ve istikrara zarar verdiğini belirtti.

Wang Yi, Çin’in İran’ın hukuk doğrultusunda egemenliğini, güvenliğini ve ulusal onurunu savunmak, bölgesel barış ve istikrarı korumak için harcadığı çabaları destekleyeceğini, İran ile yakın teması koruyacağını kaydetti.  


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.