Çin ve Arap ülkelerinden Filistin sorununa ilişkin ortak bildiri

Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Toplantısı, 30 Mayıs 2024 tarihinde Çin’in başkenti Beijing’de gerçekleştirildi. Forumda, Filistin sorununun çözümü hakkında derinlemesine görüş alışverişinde bulunuldu ve 21 maddelik bir görüş birliğini içeren ortak bir bildiri yayımlandı.

Çin ve Arap ülkelerinden Filistin sorununa ilişkin ortak bildiri
Yayınlama: 31.05.2024
0
A+
A-

Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Toplantısı, 30 Mayıs 2024 tarihinde Çin'in başkenti Beijing'de gerçekleştirildi. Forumda, Filistin sorununun çözümü hakkında derinlemesine görüş alışverişinde bulunuldu ve 21 maddelik bir görüş birliğini içeren ortak bir bildiri yayımlandı.

Ortak bildiride, Çin ve Arap ülkeleri, BM Güvenlik Konseyi'nin 2728 sayılı kararı da dahil olmak üzere BM Güvenlik Konseyi'nin tüm ilgili kararlarının ve BM Genel Kurulu'nda alınan kararların kapsamlı ve etkin bir şekilde uygulanması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Bildiride, Gazze Şeridi'nde mümkün olan en kısa sürede ateşkesin sağlanması ve Filistin sorununun kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması için ortak çaba harcanacağı ifade edildi.

Bildiriye göre, Çin ve Arap ülkeleri, İsrail'in Filistin halkına yönelik sürekli ihlallerini kınayarak, Refah kentine yönelik saldırıları, Filistinli mülteci kamplarına yönelik bombardımanları ve Refah sınır kapısını kontrol altına alma eylemlerini suçladı. Çin ve Arap ülkeleri, Filistin halkının zorla tahliye edilmesine karşı çıktı ve bu tür eylemlerin Orta Doğu'da barış fırsatlarını boşa çıkaracağı ve bölgesel çatışmaları daha da şiddetlendireceği konusunda uyardı.

Ortak bildiride ayrıca, Çin ve Arap ülkelerinin, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Uluslararası Anlaşma'yı ihlal ettiği gerekçesiyle alınan geçici tedbirlerini destekledikleri belirtildi. İki taraf, Gazze'yi işgal eden İsrail'in Gazze'deki kötü insani durumdan sorumlu olması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Arap ülkeleri, Çin'in uzun süredir Filistin sorununun adil bir şekilde çözülmesini ve Filistin halkının devredilemez haklarını desteklemesini takdirle karşıladıklarını kaydetti.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.