Çin ve ABD dışişleri bakan yardımcıları görüştü

ABD’yi ziyaret eden Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu, önceki gün Washington’da ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell ile bir araya geldi.

Çin ve ABD dışişleri bakan yardımcıları görüştü
Yayınlama: 01.06.2024
3
A+
A-

ABD’yi ziyaret eden Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu, önceki gün Washington’da ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell ile bir araya geldi.

İki tarafın, yapıcı geçen görüşmede, Çin-ABD ilişkileri ve her iki tarafı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde samimi ve derin fikir alışverişinde bulunduğu aktarıldı.

Çin-ABD ilişkilerinin, gerilemenin durduğu ve istikrarlı gelişme sağlandığı kritik bir dönemde bulunduğuna işaret eden Ma, iki ülke liderleri arasında geçen yılın kasım ayında San Francisco’da gerçekleşen görüşmede varılan önemli uzlaşıların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ma, ikili ilişkilerin daha da istikrarlı şekilde geliştirilmesinin iki tarafın çıkarlarına ve uluslararası toplumun genel beklentisine uyduğunu kaydetti.

Çin’in ABD ile ilişkilerine Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ortaya koyulan karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan anlayışına dayalı iş birliği ilkeleri doğrultusunda yaklaşacağına dikkat çeken Ma, Washington’un da Beijing ile orta yolda buluşarak, ABD Başkanı Joe Biden’in verdiği taahhütleri hayata geçirmesini temenni ettiklerini belirtti.

Ma, Çin’in ikili ilişkilerin istikrarlı gelişimini ilerletmeye çalışırken, ulusal egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma alanındaki çıkarlarını kararlılıkla koruyacağını yineledi.

Taiwan sorununun Çin-ABD ilişkilerinde geçilemeyecek bir kırmızı çizgi olduğunu ve ikili ilişkilerin en önemli ve hassas sorununu oluşturduğunu vurgulayan Ma, ‘‘ABD, Taiwan Boğazı’nda barış ve istikrarın korunması beklentisinde ise Tek Çin ilkesine ve üç ortak bildiriye bağlı kalmalı, Taiwan’ın bağımsızlığını savunan güçlere destek vermeme taahhüdünü yerine getirmeli.’’ dedi.

Ma Zhaoxu, ABD’ye ekonomik, ticari, bilimsel ve teknolojik sorunları siyasallaştırmayı ve sözde aşırı kapasite iddiasını yaymayı durdurma, Çin ürünlerine yönelik ek vergileri iptal etme ve Çinli şirketlere uygulanan yasa dışı tek taraflı yaptırımları kaldırma çağrısında bulunduklarını dile getirdi.

Çin’in Güney Çin Denizi sorunundaki tutumunu da yineleyen Ma, ABD’nin Çin’in haklarını ihlal eden provokatif girişimleri desteklemeye, Asya-Pasifik bölgesinde bloklar arası zıtlaşmalar başlatmaya ve kara tabanlı orta menzilli füzeler konuşlandırmaya son vererek, bölgedeki barış ve kalkınma eğilimini somut adımlarla koruması gerektiğinin altını çizdi.

İki taraf, Ukrayna, Ortadoğu ve Kore Yarımadası’ndaki nükleer sorun gibi uluslararası ve bölgesel meseleleri de ele aldı.

Ma Zhaoxu, “ABD, Ukrayna konusunda Çin’i karalamayı ve Çin’e baskı yapmayı durdurmalı, Çinli şirketlere uygulanan tek taraflı yaptırımları kaldırmalı. ABD, Ukrayna krizinin çözümü için yapıcı rol oynamalı.” diye konuştu.

Tarafların, üst düzey ve her kademedeki temasların yoğunlaştırılması, görüşme mekanizmalarının rolünün geliştirilmesi, yapay zeka alanındaki diyaloğun güçlendirilmesi ve beşeri ve kültürel temasların ilerletilmesi hususlarında da mutabık kaldığı bildirildi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.