Çin ulusunun modern medeniyetine yönelik hareket klavuzu

Çin Komünist Partisi(ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Cumhurbaşkanı Xi Jinping, “Tarih yeni bir tarihin yaratılmasıyla en iyi şekilde aktarılabilir; insan medeniyetine yeni medeniyetin yaratılmasıyla en iyi şekilde saygı gösterilebilir.” demişti.

Çin ulusunun modern medeniyetine yönelik hareket klavuzu
Yayınlama: 03.06.2024
0
A+
A-

Çin Komünist Partisi(ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Cumhurbaşkanı Xi Jinping, “Tarih yeni bir tarihin yaratılmasıyla en iyi şekilde aktarılabilir; insan medeniyetine yeni medeniyetin yaratılmasıyla en iyi şekilde saygı gösterilebilir.” dediğini hatırlatan CMG Yorumcusu Zhang Beiyu, ÇKP 18. Ulusal Kongresi’nden bu yana Xi'nin, kültür inşasını her zaman devlet yönetiminin öncelikli bir konusu olarak tuttuğunu belirtti.

CMG Yorumcusu Zhang Beiyu, marksizmin temel prensiplerinin Çin’in somut koşulları ve Çin ulusunun seçkin geleneksel kültürüyle birleştirilmesiyle yeni düşünceler ve konseptlerin ortaya konulduğunu ifade ederek “Bu doğrultuda Xi Jinping’in Kültür Düşüncesi oluşturuldu ve Çin ulusunun modern medeniyet inşasına hareket kılavuzu sağlandı.” dedi.

Çin tarihinde yazılı kaynaklara dayalı ve arkeolojik keşiflerle kanıtlanan Shang Hanedanı’nın (MÖ 1600 – MÖ 1046) son dönemindeki başkenti Yinxu’nun kalıntıları arasında kehanet kemiği yazısının keşfedildiğini anımsatan CMG Yorumcusu Zhang Beiyu, “Dünyada tanınmış dört eski yazı sisteminden sadece Yinxu kehanet kemiği yazısı, Çin’in eski yazı sistemi olarak bugüne kadar aktarıldı.” açıklamasını yaptı.

CMG Yorumcusu Zhang Beiyu, Xi'nin, kültürün korunması, gelecek nesillere aktarılması, geliştirilmesi ve yenilik yapılmasına her zaman önem verdiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

“2022 yılının ekim ayında Yinxu Kalıntıları’nı ziyaret ettiğinde, “Buraya uzun zamandır gelmek istedim. Bu sefer Çin ulusunun medeniyeti hakkında daha fazla bilgi edinmek ve ulusal medeniyeti daha derin bir şekilde anlamak için geldim. Ancak tarihi öğrenmekle bugünü öğrenebiliriz. Tarihi öğrenerek Çin ulusunun modern medeniyet inşasını daha iyi bir şekilde hızlandırabiliriz.” ifadesini kullandı. Yinxu Müzesi Genel Müdür Yardımcısı Zhao Qingrong, Çin Medya Grubu’na(CMG) verdiği demeçte, Xi’nin sözlerini her zaman akıllarında tuttuklarını ve günlük çalışmalarında dijital teknolojiden geniş çapta faydalandıklarını söyledi. Antik eserleri, yazıları ve kehanet kemiklerinin kayıtlarını canlandırmaya çalıştıklarını belirtti.”

Xi, “Çin ulusunun 5 bin yıllık medeniyet tarihinin beslediği seçkin geleneksel kültür, Çin ulusuna özel ruhsal işaretin sembolüdür, Çin ulusunun nesilden nesile yaşayabileceği ve gelişebileceği temeldir.” sözünü aktaran CMG Yorumcusu Zhang Beiyu, ” Xi’nin Kültür Düşüncesi doğrultusunda Çin ulusunun seçkin geleneksel kültürü, modern ruhuyla canlandırılacak. Çin’in taşra turistik ve kültürel birimleri, kırsal tur, maddi olmayan kültürel miraslar turu ve araştırma turu gibi özel turistik programlar düzenleyerek daha fazla turist çekmeye çalışıyor. Tüketim sektörüne bakıldığında, Çin kültürü unsurlarını içeren markalar moda trendinin zirvesine çıktı. Geleneksel kültürden ilham alarak çekilen Çin filmleri de sinema piyasasında rekorlar kırıyor.” dedi.

Fudan Üniversitesi Felsefe Fakültesi Profesörü He Jun, Xi Jinping’in Kültür Düşüncesi’nin Marksizmin ruhu ile Çin ulusunun seçkin geleneksel kültürünün kökünün örtüşmesiyle yaratılan teorik yenilik olduğunu belirttiğini aktaran CMG Yorumcusu Zhang Beiyu, şu ifadelere yer verdi:

“Xi’nin Kültür Düşüncesi’nin Çin tarzı modernleşme sürecine sağlam bir düşünce temeli ve güçlü bir ruhsal liderlik sağladığını dile getirdi. Xi, “Marksizm düşüncesi, Çin’in Marksizmi haline getirilmeli; Çin ulusunun seçkin geleneksel kültürü, modernleştirilmeli; Marksizm ile Çin kültürünün birleşmesiyle oluşan yeni kültür, Çin tarzı modernleşmenin yeni kültürel hali olmalı.” demişti. Xi’nin Kültür Düşüncesi doğrultusunda Çin ulusunun modern medeniyeti, eşsiz yenilikle daha geniş ve güzel bir geleceğe ilerleyecektir.”

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.