Çin Ticaret Bakanlığı’ndan AB’ye tepki

Çin Ticaret Bakanlığı, AB’nin Çin menşeli elektrik araçlara geçici anti-subvansiyon vergisi uygulama kararının apaçık korumacılık olduğunu açıkladı.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan AB’ye tepki
Yayınlama: 12.06.2024
2
A+
A-

Çin Ticaret Bakanlığı, AB’nin Çin menşeli elektrik araçlara geçici anti-subvansiyon vergisi uygulama kararının apaçık korumacılık olduğunu açıkladı.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, AB’nin Çin menşeli elektrikli araçlara karşı başlatılan anti-subvansiyon soruşturmasıyla ilgili ilk aşamadaki kararı duyurması hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sözcü, AB’nin gerçekleri ve Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarını gözardı edip Çin’in defalarca bulunduğu şiddetli itirazların yanı sıra, birçok AB üyesi ülkenin yönetimleri ve iş çevresinden gelen çağrıları görmezlikten gelerek inatla bahsi geçen kararı aldığına dikkat çekti.

Çin’in bundan derin hoşnutsuzluk duyduğunu ifade eden sözcü, Çin’deki otomotiv camiasının da AB’nin kararından dolayı derin hayalkırıklığa uğradığını ve buna kararlılıkla karşı çıktığını kaydetti. 

AB’nin kararının gerçeklerden ve hukuki temelden yoksun olduğuna işaret eden sözcü, şu ifadeleri kullandı:

“AB Komisyonu, Çin menşeli elektrikli araçların avantajlarının dışa açık rekabetten kaynaklandığına ilişkin gerçekleri ve DTÖ’nün kurallarını hiçe sayarak sözde sübvansiyonu abartıyor. Bu apaçık bir korumacılık eylemi olarak ticari sürtüşmeyi tırmandıracak ve adil rekaketi bozacaktır.” 

AB’nin bu kararının sadece Çin’deki otomotiv endüstrisinin meşru hak ve çıkarlarına zarar vermekle kalmayıp başta AB olmak üzere küresel otomotiv endüstrisinin üretim ve tedarik zincirlerini olumsuz etkileyeceğine değinen sözcü, AB Komisyonu’nun bir taraftan yeşil kalkınmayı teşvik ederken, diğer taraftan da “korumaclığa” gidip ekonomik ve ticari konuları siyasallaştırmaya çalıştığına dikkat çekti.

Sözcü, bu davranışın  Çin ve AB liderlerinin iş birliğini pekiştirmek için vardıkları konsensüse uygun olmayıp ikili iş birliğini olumsuz etkileyeceği gibi, kendi ülkelerindeki tüketicilerin çıkarlarına yararlı olmayacağını ve kendi yeşil dönüşüm ve ikilim değişikliğiyle mücadeledeki küresel iş birliğine kötü etkiler getireceğini aktardı. 

Sözcü, AB'ye yanlış eylemler geri adım atarak Çin, Fransa ve AB liderleri arasında kısa süre önce gerçekleştirilen üçlü görüşmede varılan mutabakatı yerine getirmesi ve ekonomik ile ticari sürtüşmeyi diyalog yoluyla uygun bir şekilde ele alması çağrısında bulundu.

Sözcü, son olarak Çinli işletmelerin meşru hak ve çıkarlarını korumak için gerekli olan tüm önlemler alacaklarını sözlerine ekledi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.