Çin, Japonya ve Güney Kore üçlü işbirliğinde yeni bir sayfa

CMG Yorumcusu Yan Chen, 25 yıl önce Çin, Japonya ve Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) liderlerinin, ASEAN-Çin-Japonya-Güney Kore (10+3) Liderler Toplantısı çerçevesinde kahvaltıda bir araya geldiklerinde yeni bir bölgesel işbirliği sürecini başlattığını ifade etti.

Çin, Japonya ve Güney Kore üçlü işbirliğinde yeni bir sayfa
Yayınlama: 28.05.2024
0
A+
A-

CMG Yorumcusu Yan Chen, 25 yıl önce Çin, Japonya ve Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) liderlerinin, ASEAN-Çin-Japonya-Güney Kore (10+3) Liderler Toplantısı çerçevesinde kahvaltıda bir araya geldiklerinde yeni bir bölgesel işbirliği sürecini başlattığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“’Çin-Japonya-Güney Kore İşbirliği’ olarak bilinen bu süreç, üç ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel temasları güçlendirerek bölgesel barış ve refahı teşvik etmeyi amaçlıyordu. Şimdi, 25 yıl sonra, üçlü işbirliği daha güçlü bir işbirliği iradesi ve daha pragmatik işbirliği eylemleri göstererek yeniden başladı.”

27 Mayıs'ta 9. Çin-Japonya-Güney Kore Liderler Toplantısı’nın Güney Kore'nin başkenti Seul'de başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Yan Chen, “Toplantıda sadece son 25 yıllık işbirliğinin sonuçları özetlenmedi, aynı zamanda gelecekteki işbirliğinin yönü de görüldü. Toplantıda üç ülkenin liderleri, bir önceki toplantıda kabul edilen Çin-Japonya-Güney Kore işbirliğinin gelecekteki sürecinin uygulanması, üçlü işbirliğinin mekanizma haline getirilmesi, bölgesel ve küresel barış ve refaha yeni bir ivme kazandırılması konularında mutabık kaldılar.” dedi.

Yan Chen, geriye dönüp bakıldığında, üçlü işbirliğinin inişli çıkışlı bir seyir izlediğini ancak aynı zamanda başarılar da elde ettiğini dile getirerek, değerlendirmesine şöyle devam etti:

“Ekonomik alanda, üç ülke ticaret ve yatırım işbirliği yoluyla kaynaklarını paylaştı, birbirlerinin avantajlarını tamamladı ve böylece bölgesel ekonominin refahını da teşvik etti. Siyasi alanda, diyalog ve istişare yoluyla, üç ülke karşılıklı siyasi güveni arttırdı ve bölgesel sıcak sorunlarının çözümü için faydalı fikirler ve çözümler sağladı. Kültürel alanda, kültürel ve sanatsal değişimler, akademik değişimler ve diğer yollarla, üç ülke halkları arasındaki anlayış ve dostluğu geliştirdi ve bölgesel kültürün refahına olumlu katkılarda bulundu.”

Bununla birlikte, üçlü işbirliğinin de bir dizi zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyleyen Yan Chen, “Ancak bu toplantının da gösterdiği gibi, üç ülkenin liderleri ancak diyalog ve istişare yoluyla sorunları çözebileceklerinin farkına vardılar. Farklılıkların ve sorunların çözümü için elverişli koşulların yaratılması amacıyla üst düzey temasın güçlendirilmesi ve siyasi karşılıklı güvenin arttırılması konusunda mutabık kalındı.” diye konuştu.

Yan Chen, “Ayrıca bu toplantıda üç ülke arasında işbirliğinin mekanizma haline getirilmesinin önemi de vurgulandı. Mekanizma sayesinde tüm tarafların çıkarları daha iyi koordine edilebilir ve işbirliği projelerinin uygulanması teşvik edilebilir.” dedi.

Geleceğe bakıldığında Çin, Japonya ve Güney Kore arasındaki işbirliğinin daha geniş geniş perspektiflere ve daha önemli bir misyona sahip olduğunun görülebileceğine değinen Yan Chen, şunları söyledi:

“Küreselleşme ve bölgesel entegrasyonun gelişimiyle birlikte, üç ülke arasındaki işbirliği daha da artacak, bölge ve dünya üzerinde daha geniş kapsamlı bir etkiye sahip olacak. Çin-Japonya-Güney Kore işbirliğinin yeniden başlaması, üç ülkenin liderlerinin ileri görüşlülüğünü ve kararlılığını gösteriyor. Gelecekteki işbirliğinde üç ülkenin, açıklık, kapsayıcılık, karşılıklı güven ve karşılıklı yarar ilkeleri doğrultusunda üst düzey değişimleri güçlendireceğine ve ekonomik işbirliğini derinleştireceğine inanıyoruz.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.