“Çin-Japonya-Güney Kore Liderler Toplantısı üçlü iş birliğinin başladığını gösteriyor”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin, Japonya ve Güney Kore Liderler Toplantısı’nın dört yıl sonra yeniden düzenlenmesinin üç ülke arasındaki işbirliğinin yeniden başladığını gösterdiğini belirtti.

“Çin-Japonya-Güney Kore Liderler Toplantısı üçlü iş birliğinin başladığını gösteriyor”
Yayınlama: 27.05.2024
1
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin, Japonya ve Güney Kore Liderler Toplantısı’nın dört yıl sonra yeniden düzenlenmesinin üç ülke arasındaki iş birliğinin yeniden başladığını gösterdiğini belirtti.

Sözcü Mao Ning, bugün düzenlenen basın toplantısında, Güney Kore’nin başkenti Seul’de gerçekleştirilen Çin-Japonya-Güney Kore Liderler Toplantısı’nı değerlendirdi.

İlgili işbirliği mekanizmasının 25 yıl önce kurulduğunu hatırlatan sözcü, liderler toplantısının dört yıldan fazla bir süre sonra yeniden düzenlenmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Mao Ning, Çin Başbakanı Li Qiang’ın toplantıda üç taraflı iş birliğinin derinleştirilmesi için öneriler ortaya koyduğunu kaydetti.

Sözcü, ‘‘Başbakan Li, işbirliğinin kapsamlı şekilde yeniden başlatılmasının hızlandırılması, tarafların birbirlerinin temel çıkarlarına ve kaygılarına saygı göstermesi, iş birliğinin potansiyelinin açığa çıkarılması ve ikili ilişkiler ile üç taraflı iş birliğinin birbirini ilerletmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.’’ dedi.

Başbakan Li Qiang’ın ekonomi ve ticaret alanlarındaki bağlanırlığın derinleştirilerek, sanayi ve tedarik zincirlerinin pürüzsüz işleyişinin korunması ve üç ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerin bir an önce yeniden başlatılması önerilerinde bulunduğuna işaret eden sözcü, Li’nin ortaya koyduğu diğer önerileri şöyle sıraladı:

‘‘Bilimsel ve teknolojik inovasyon alanındaki işbirliğine rehberlik edilerek, inovasyon konusundaki eşgüdüm güçlendirilmeli. Kültürel ve beşeri iletişim sıkılaştırılarak, Çin-Japonya-Güney Kore Kültür Yılı etkinliklerinin düzenlenmesi vesilesiyle, üç halk arasındaki gönül bağı pekiştirilmeli. Sürdürülebilir kalkınma hızlandırılarak, düşük karbonlu dönüşüm, iklim değişikliği, nüfusun yaşlanması ve salgınla mücadele gibi alanlardaki iletişim ve işbirliği güçlendirilerek, daha fazla “Çin-Japonya-Güney Kore+ X” işbirliği projeleri geliştirilmeli.’’

Sözcü Mao Ning, son liderler toplantısı vesilesiyle, Güney Kore ve Japonya’yla stratejik iletişimi yoğunlaştırmaya, karşılıklı siyasi güveni derinleştirmeye, üç taraflı iş birliğinin istikrarlı şekilde ilerlemesini hızlandırarak, bölgedeki istikrar ve refaha daha büyük katkılarda bulunmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.