Çin: Güney Kore, Taiwan ve Güney Çin Denizi konularında temkinli hareket etmeli

Güney Kore’nin Çin’in Taiwan ve Güney Çin Denizi konularında temkinli hareket etmesi gerektiği açıklandı.

Çin: Güney Kore, Taiwan ve Güney Çin Denizi konularında temkinli hareket etmeli
Yayınlama: 03.06.2024
1
A+
A-

Güney Kore’nin Çin’in Taiwan ve Güney Çin Denizi konularında temkinli hareket etmesi gerektiği açıklandı.

Edinilen bilgilere göre, 31 Mayıs ile 2 Haziran günleri arasında Güney Kore ile ABD ve Japonya arasında dışişleri bakan yardımcıları ve savunma bakanları görüşmesi yapıldı. Görüşmelerde Taiwan ve Güney Çin Denizi konularında art arda yanlış yorumlar yapıldı ve Çin’in içişlerine kabaca karışıldı. Çin tarafı, bu yorumlara şiddetle karşı çıktı ve Güney Kore nezdinde ciddi girişimde bulundu. Çin’in Seul Büyükelçiliği Sözcüsü bugün yaptığı açıklamada konuyu değerlendirdi.

Çinli sözcü, Taiwan’ın Çin’in bölünmez bir parçası olduğuna işaret ederek, Taiwan konusunun Çin’in içişleri olduğunu ve bu konuya herhangi bir dış müdahaleye izin verilmeyeceğini belirtti. Sözcü, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tüm adalarda tartışılmaz egemenliğe sahip olduğuna işaret çekerek, bunun yeterli tarihi ve hukuki dayanağı bulunduğu, uluslararası hukuka da uygun olduğunu vurguladı.

Çinli sözcü, Güney Kore tarafının Çin tarafının kararlılıkla karşı çıkmasını göz ardı edip, ABD ve Japonya ile birlikte Taiwan ve Güney Çin Denizi konularını kışkırtmaya çalıştığını, bunun Çin-Güney Kore stratejik işbirliği ortaklığı ruhuna uymadığını ve Çin-Güney Kore ikili ilişkilerinin gelişmesine de yararlı olmadığını ifade etti.

Çinli sözcü, Güney Kore’nin Taiwan ve Güney Çin Denizi konularında temkinli davranması ve somut adımlarla Çin-Güney Kore ilişkilerinin genel durumunu koruması çağrısında bulundu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.