Çin: Güney Çin Denizi’ndeki en büyük güvenlik sorunu bölge dışı kaynaklı

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sun Weidong, Güney Çin Denizi’ndeki en büyük güvenlik sorununun bölge dışından kaynaklandığını vurguladı.

Çin: Güney Çin Denizi’ndeki en büyük güvenlik sorunu bölge dışı kaynaklı
Yayınlama: 10.06.2024
1
A+
A-

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sun Weidong, Güney Çin Denizi'ndeki en büyük güvenlik sorununun bölge dışından kaynaklandığını vurguladı. 

Sun Weidong, Laos'un başkenti Vientiane’de düzenlenen Doğu Asya’da işbirliğiyle ilgili üst düzeyli toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, ABD’nin liderliğindeki bölge dışı güçlerin, jeopolitik amaçlarla Güney Çin Denizi'nde asker konuşlandırılmasını teşvik ederek ve farklılıkları ve çelişkileri kışkırtarak ilgili ülkelerin meşru hak ve çıkarlarına zarar verdiklerini belirtti.

Çin’in Güney Çin Denizi'ndeki adalar üzerinde tartışılmaz bir egemenliğe sahip olduğunu ifade eden Sun, Güney Çin Denizi'ndeki ilgili ülkelerle anlaşmazlıkları diyalog ve istişare yoluyla uygun bir şekilde kontrol etmeye çalıştıklarını dile getirdi. 

Sun, Çin’in ASEAN ülkeleriyle birlikte “Güney Çin Denizi Taraflar Eylem Deklarasyonu”nu kapsamlı ve etkin bir şekilde yerine getirmek ve “Güney Çin Denizi Davranış Kuralları” istişarelerinde yeni ilerlemeler sağlanmasını teşvik etmek suretiyle Güney Çin Denizi'ndeki barış ve istikrarı koruduğunu ifade etti.

ABD’nin bölgeye orta menzilli füze sistemleri konuşlandırmasını değerlendiren Sun Weidong, ABD’nin eylemlerinin, bölgeyi silahlanma yarışına iterek Asya-Pasifik bölgesinin tamamını jeopolitik çatışmaların gölgesine soktuğunu, bölge ülkelerinin güvenliğini tehdit ettiğini ve bölgenin barış ve istikrarına zarar verdiğini vurguladı. 

Sun, Çin’in, herhangi bir bölge dışı gücün bölgede silahlanma yarışını kışkırtmasına ve bölge ülkelerinin hegemonik araçlar ve jeostratejik “piyonlar” olarak kullanılmasına karşı çıktığının altını çizdi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.