Çin getirileri sabit tutmak için birincil piyasadan hazine bonosu alacak

İstanbul, 1 Temmuz (Hibya) – Çin Merkez Bankası (Çin Halk Bankası – PBOC) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yakında bazı birincil piyasa yatırımcılarından hazine bonosu ödünç alacağını ve bu hamlenin “bono piyasasının istikrarlı işleyişini sürdürmeye” yardımcı olacağını vurguladı.

Çin getirileri sabit tutmak için birincil piyasadan hazine bonosu alacak
Yayınlama: 01.07.2024
1
A+
A-

PBOC açıklamasında, kararın tahvil değeri ya da vadesi hakkında ayrıntılı bilgi vermeden yapılan inceleme ve değerlendirmelerin ardından alındığı belirtildi.

Banka için alışılmadık olan bu karar, Pekin'in ülkenin inşaat projelerini finanse etmek için ultra uzun hazine tahvillerine başvurduğu bir dönemde geldi. İhraçlar 30 yıl ve 50 yıl vadeli gruplar halinde gerçekleşti.

Çin'in 10 yıllık hazine tahvilinin getirisi Kasım 2017'nin sonlarında yüzde 4,0059 ile rekor seviyeye ulaştı ve o zamandan bu yana geçen sürenin çoğunda düştü. Pazartesi günü neredeyse son 10 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 2,184'e geriledi.

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, Şanghay'da düzenlenen Lujiazui Forumu'nda yaptığı konuşmada, Merkez Bankası'nın Silikon Vadisi Bankası'ndan ders alması ve yerel finans piyasalarındaki risk birikimini engellemek için derhal harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

“Şu anda merkez bankası, büyük miktarda orta ve uzun vadeli tahvil tutan bazı bankacılık dışı kuruluşların vade uyumsuzluğuna ve faiz oranı riskine özellikle dikkat etmelidir” uyarısı yaptı: “Yukarı doğru eğimli bir getiri eğrisini korumamız gerekiyor.”

PBOC geçen hafta yaptığı üç aylık para politikası toplantısında uzun vadeli tahvil getirilerindeki değişikliklere dikkat edeceğini söyledi. Şanghay'da işlem gören en aktif 30 yıllık devlet tahvili vadeli işlemleri Pazartesi günü yüzde 1,06 düşerken, 10 yıllık tahvil vadeli işlemleri yüzde 0,37 geriledi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.